fbpx

Cursus TIG lassen

In het kort

Niveau Niveau 1 t/m 4
Looptijd Dagopleiding: 9 dagen van 08:30 tot 16:00 uur - Avondopleiding: 17 avonden van 17:30 tot 21:00 uur
Vooropleiding Niet van toepassing
Diploma Erkend NIL diploma
Locatie Den Helder, Heerhugowaard, Zaandam
Startdatum Op aanvraag of kijk in de cursusagenda cursusagenda
Prijs Op aanvraag
> Informatie/offerte aanvraag

Cursus TIG lassen

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Bij deze methode wordt een inert (niet-actief) gas gebruikt. TIG lassen is een vorm van elektrisch booglassen en wordt als complex ervaren. De reden hiervoor is dat het toevoegmateriaal handmatig moet worden toegevoegd. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces. TIG lassen is een nauwkeurige lastechniek waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken. Je verder verdiepen en bekwamen in deze nauwkeurige lastechniek? Dat kan met deze cursus TIG Lassen.

Deze cursus wordt aangeboden op niveau 1 t/m 4:

  • Niveau 1: voor iedereen
  • Niveau 2: diploma niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: diploma niveau 2 is verplicht
  • Niveau 4: diploma niveau 3 is verplicht

Voor wie is de cursus TIG lassen bedoeld?

TIG lassen wordt veel gebruikt bij specialistisch leidingwerk, bijvoorbeeld voor de voedingsindustrie, machinebouw en voor projecten waarbij hoge eisen worden gesteld aan de laskwaliteit en het uiterlijk. Deze opleiding is met name geschikt voor medewerkers in deze sectoren. De opleiding is ook toegankelijk voor andere deelnemers die zich willen verdiepen in TIG lassen.

Wat houdt de cursus TIG lassen in in?

De cursus TIG lassen bestaat uit een theoretisch deel (klassikaal en zelfstudie) en praktisch deel. De nadruk van de opleiding ligt op de handvaardigheidstraining, gericht op de praktijk.

  • Niveau 1: voor de beginnende lasser die de praktische en theoretische vaardigheden van Electrode lassen wil leren. Tijdens deze cursus leer je hoe je door middel van TIG lassen dunne plaat en pijp moet verwerken. De nadruk zal liggen op lasprocessen en apparatuur waarmee de beginnende lasser te maken krijgt.
  • Niveau 2: voor de lasser die zijn basisvaardigheden wilt uitbreiden. De nadruk zal liggen op materialen en hun gedrag bij het lassen.
  • Niveau 3: voor de gevorderde lasser. De nadruk ligt op constructies en ontwerp.
  • Niveau 4: voor de gespecialiseerde lasser. De nadruk ligt op fabricage en toepassingen.

Verschil tussen TIG en MIG/MAG lassen

MIG lassen en MAG lassen staan respectievelijk voor Metal Inert Gas (MIG) en Metal Active Gas (MAG). De techniek bij MIG en MAG lassen is hetzelfde maar het verschil zit in het gas dat gebruikt wordt. Bij TIG lassen wordt altijd een inert gas (edelgas) gebruikt.

Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG/MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Met MIG / MAG kan je snel lassen, waardoor je een stuk sneller klaar bent dan bij TIG lassen. TIG lassen is vooral geschikt wanneer het product volledig windbestendig moet zijn of bij het gebruik van dun plaatwerk.

Praktische informatie

Tetrix is erkend als opleidingsinstelling door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u dan ook een landelijk erkend NIL-diploma. Om dit diploma te behalen moet u een praktijk- en theorie examen succesvol afronden. Ben je theoretisch minder sterk, dan is er de mogelijkheid om een NIL praktijkverklaring te behalen. Om deel te nemen aan de cursus zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Laskappen en handschoenen zijn uiteraard aanwezig.

Bij Tetrix Techniek bieden we zowel dagopleidingen (8 dagen) of avondopleidingen (16 avonden).

Op zoek naar andere lascursus?