De winnaars van de Metaaltalentwedstrijd in Heerhugowaard!

06-03-2019

De winnaars van de Metaaltalentwedstrijd in Heerhugowaard!

HEERHUGOWAARD – Bij het Trinitas College locatie Johannes Bosco loopt heel wat techniektalent rond. Tijdens de metaaltalentwedstrijd die opleidingencentrum Tetrix onlangs organiseerde eindigden de vierdejaarsleerlingen Mees, Lex en Quinten knap op de eerste plaats. Minstens zo trots is de school op Mirte en Lisa die – met zijn tweetjes! – de derde plaats bemachtigden. Nooit eerder deed namens het Trinitas een team mee dat uitsluitend uit meisjes bestaat. Dinsdagochtend 12 februari werd door Richard Baauw, projectleider opleidingen bij Tetrix, de wisselbokaal uitgereikt.

De leerlingen werden door school gevraagd of ze mee wilden doen aan de wedstrijd bij Tetrix. “Ik vond het een leuke uitdaging”, vertelt Mees. “Tijdens zo’n dag leer je ontzettend veel.” Maar eerst is het even aanpassen. Lex: “Het is toch een vreemde omgeving, met machines waar je nog niet eerder mee hebt gewerkt. Gelukkig kregen we goede begeleiding.” Niet alleen het resultaat telt; er wordt vooral ook gekeken naar hoe er onderling wordt samengewerkt. Vooral op dat onderdeel scoorden Mees, Lex en Quinten erg goed. Gaan ze ook de techniek in? Dat niet; Quinten en Lex willen loonwerker worden en Mees ziet wel wat in een carrière als chauffeur. “Maar zo’n technische basis is altijd handig”, meent Quinten.

Mirte en Lisa gaan wél verder in de techniek; zij gaan na dit schooljaar elektrotechniek studeren op het Horizon college (mbo niveau 4). “Ik vind het leuk om met mijn handen te werken, lekker bezig te zijn”, aldus Mirte. En ook Lisa heeft aan dat ze niet goed kan stilzitten. “Welke kant ze ook opgaan, je hebt een voorsprong met een techniekdiploma; alles is immers techniek”, meent docent J. Tuijnman, die lovende woorden had voor zijn leerlingen.

Uitstekende basis

De afgelopen jaren was er een enorme daling in het aantal scholieren dat de technische kant opging. In Heerhugowaard wordt hard gewerkt om het vak weer interessant te maken. Tussen de middelbare scholen, opleidingencentra, de gemeente en het bedrijfsleven is een goede samenwerking en er zijn projecten opgestart om de instroom van jong talent verder te stimuleren, zoals ‘Dudok XP’ en ‘Heerhugowaard maakt werk door verbinding’. “Ben je thuis in de techniek, dan ligt de wereld voor je open”, aldus Baauw. “Het vak verandert door de automatisering, maar zo’n verschuiving maakt het ook interessanter om voor de techniek te kiezen.”

Tuijnman constateert tevreden dat ook steeds meer meisjes voor het vak kiezen. “Als ze ook maar een beetje interesse tonen, dat probeer ik ze te laten kennismaken met de vele facetten van het vak en hen enthousiast te maken. Techniek is namelijk een uitstekende basis om door te stromen.”

‘Tekst en foto Rodi Media’