\\.Technicus Mechatronica Systemen niveau 4

Als technicus mechatronica systemen kun je werken bij zowel grote als kleine metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Je bent meestal in de werkplaats, maar soms moet je ook op locatie werken. Je bezoekt bijvoorbeeld klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. De technicus bouwt binnen een team zelfstandig complete machines en installaties op een frame of raamwerk. Dit zijn complexe machines met veel verschillende componenten. Je bent eindverantwoordelijk voor de meeste delen van de productie. Als technicus ontvang je opdrachten van je leidinggevende. Aan de hand daarvan bereid je jouw werkzaamheden voor.

Opbouw van de opleiding

Technicus Mechatronica Systemen niveau 4 is een opleiding die is samengesteld in overleg met toonaangevende mechatronicabedrijven. Hierbij leiden ze je tot het hoogst erkende mbo-niveau op en krijg je aan het eind een mbo-4 diploma. Het lesprogramma bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij je wekelijks één dag onderwijs volgt op het ROC. Daarnaast volg je één dag praktijkonderwijs bij Tetrix Techiekopleidingen en 3 dagen praktijk bij het leerbedrijf. Wat je leert tijdens de opleiding, kun je dus direct in de praktijk toepassen.

Tijdens de opleiding leer je diverse soorten complexe machines samen te stellen. Je bent bezig met de assemblage, samenbouw en eindmontage van onderdelen. Ook het testen, installeren en onderhouden van de machines behoort tot jouw taken. Tijdens de opleiding bouw je jouw eigen portfolio op. Je haalt je diploma als je hebt laten zien dat je kunt functioneren als beginnend beroepsbeoefenaar.

Wat is Mechatronica

Mechatronica is een technisch vakgebied waarbij verschillende disciplines worden samengevoegd. Een Mechatronicus heeft kennis van de volgende technieken:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Meet- en regeltechniek
  • Besturingstechniek

Mechatronica is een breed vakgebied. We verwachten dat hij of zij met bovengenoemde technieken zowel theoretisch als in de praktijk aan de slag kan. Mechatronica komt veel voor in de machinebouw en de industriële automatisering. Machines voeren bewerkingen uit op producten en grondstoffen. Deze bewerking wordt doormiddel van een besturingssysteem ingeregeld. Hierbij komt software en besturingstechniek aan de orde. Daarnaast zijn machines voorzien van bedrading en maken ze gebruik van verschillende stroomsterktes. Dit regelen weerstanden en condensatoren die op printplaten zijn aangebracht.

Relaiskasten moet je voorzien van bedrading en inregelen. Een relais werkt magnetisch. Het wordt aangestuurd door stroom en zorgt er voor dat er verbindingen tot stand worden gebracht en verbroken. Er bestaan Relais met maak-verbindingen en verbreek-verbindingen. Hierdoor krijgen bepaalde machineonderdelen stroom en voert een machine bewerkingen uit.

De machine zelf is gemaakt van Ferro en non-ferro materialen. Deze wordt eerst opgebouwd alvorens de software wordt geïnstalleerd. Een mechatronicus heeft verstand van machinebouw en kan, als hij of zij goed is opgeleid, goed tekening lezen. Sleutelen hoort bij Mechatronica. Machines worden steeds complexer. Daarom is het van belang dat een Mechatronica opleiding voortdurend over de nieuwste kennis en innovaties beschikt. Leerlingen blijven zo goed up to date.

Locaties: Amsterdam, Den Helder, Heerhugowaard
Opleidingsduur Niveau 4: 3 jaar

Lees meer Terug naar overzicht

W.M. Dudokweg 66, 1703 DC, Heerhugowaard

(072) 533 55 87

info@tetrixtechniek.nl

Burg. Ritmeesterweg 31, 1784 NV, Den Helder

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Jonkerplantsoen 2C, 1508 EE, Zaandam

(075) 616 55 79

zaandam@tetrixtechniek.nl

Tempelhofstraat 80, 1043 EB, Amsterdam

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: