\\.Technicus Mechatronica Systemen (doorstroom)

Doorstroom BBL-opleiding mbo-4

Technicus Mechatronica Systemen niveau 4 is een opleiding die is samengesteld in overleg met toonaangevende mechatronicabedrijven. Hierbij word je opgeleid op het hoogst erkende mbo-niveau en wordt de opleiding afgesloten met een mbo-4 diploma. Het lesprogramma bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij je wekelijks één dag onderwijs volgt op het ROC en bij Tetrix Techniekopleidingen zes verdiepende praktijkgerichte modules volgt van ieder vijf dagen. De overige tijd werk je in het leerbedrijf. De praktijkgerichte modules worden verzorgd door ervaren instructeurs uit de mechatronica-industrie. Wat je leert tijdens de opleiding, kun je direct in de praktijk toepassen.

Opleidingsprogramma

Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren (bbl). Tijdens de wekelijkse klassikale bijeenkomsten leer je veel over Mechatronica en het maken van mechatronische producten. Daarnaast volg je verdiepende praktijkgerichte modules van elk vijf dagen. Deze modules worden afgesloten met een projectopdracht (Actief Leer Project, ALP) die op het leerbedrijf dient te worden uitgevoerd. “Al doende Leert Men”.

De duur van het programma is twee jaar (totaal 80 schoolweken) waarbij de wekelijks klassikale bijeenkomsten bestaan uit generieke vakken als Nederlands, Technisch Engels en Rekenen en Vakleer (o.a. Energietechniek, Digitale technieken, Besturingstechniek, Elektriciteitsleer, Aandrijf- en Montagetechnieken en Onderhoud).

Binnen deze twee jaar zijn er zes modulebijeenkomsten van elk vijf dagen die worden afgesloten met een projectopdracht (ALP). De verdiepende modules zijn:

  • Kwaliteit en veiligheid (kwaliteitssystemen, werken volgens 5S, meten van prestaties, VOL-VCA incl. diploma)
  • Commerciële & communicatieve vaardigheden (gesprekstechnieken, rapportage, klantgerichtheid, presentaties)
  • Projectmanagement en -Engineering (met o.a. een introductie in Eplan)
  • Procesoptimalisatie en –beheersing (met o.a. Lean Manufacturing, flowdiagrams, en FMEA)
  • Industriële automatisering I (Signaalverwerking, PLC besturing (LD en FBD) Storingsanalyse en programmeren (LOGO))
  • Industriële automatisering II (sensoren, meet- en regeltechniek, Robotica, Embedded sytems).

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over het mbo-3 diploma Eerste Monteur Mechatronica met aantoonbare werkervaring. Indien je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten, motivatie of ruime ervaring in soortgelijke functies hebt, dan kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding, eventueel met een voorbereidingsjaar. Informeer hiervoor bij een van de opleidingsadviseurs.

Begeleiding en studiebelasting

Om ervoor te zorgen dat je binnen de twee jaar je mbo-4 diploma behaalt, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Er is een professionele studiebegeleider die je helpt de opdrachten in praktijk te brengen.

Studiebelasting: wekelijkse klassikale bijeenkomsten van 8 klokuren en 4 klokuren voorbereiding. 6 Modules van 40 klokuren (totaal 240 klokuren). ALP-opdrachten met elk een studiebelasting van circa 40 klokuren.

Kosten (per schooljaar, let op: grotendeels betaald door leerbedrijf)

Wettelijk Cursusgeld DUO:  € 582,- (2018-2019), lesmateriaal: € 718,-, cursuskosten: €3.500,-. Totaal:  € 4.800,-

Subsidiemogelijkheden leerbedrijf

Je staat ingeschreven als bbl-leerling niveau 4 Technicus Mechatronica Systemen (crebo 25344). In dit kader wordt de beroepspraktijkvorming uitgevoerd bij de werkgever. Deze dient wel erkend te zijn als leerbedrijf door S-BB (www.s-bb.nl). De werkgever komt daardoor in aanmerking voor de Subsidieregeling praktijkleren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie, waarbij de vergoeding maximaal € 2.700,- per deelnemer per leerwerkplaats per schooljaar is.

Wanneer jouw werkgever ook afdracht doet aan de opleidingsfondsen uit de sector (OOM of A&O ) is er een aanvullende bijdrage beschikbaar waardoor de totale subsidie (inclusief Subdieregeling praktijkleren) kan oplopen tot ruim € 6.500,- per schooljaar. Zie www.oom.nl of www.ao-metalektro.nl voor de vergoedingsregelingen.

Lees meer Terug naar overzicht

W.M. Dudokweg 66, 1703 DC, Heerhugowaard

(072) 533 55 87

info@tetrixtechniek.nl

Burg. Ritmeesterweg 31, 1784 NV, Den Helder

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Jonkerplantsoen 2C, 1508 EE, Zaandam

(075) 616 55 79

zaandam@tetrixtechniek.nl

Tempelhofstraat 80, 1043 EB, Amsterdam

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: