\\.Vakrichtingen: Mechatronica

\\.Mechatronica

Een veelzijdig vakgebied met veel vraag naar personeel

Iemand die is opgeleid in de mechatronica heet een mechatronicus. Een mechatronicus beperkt zich niet tot één vakgebied maar gaat hierbij grensoverschrijdend te werk. Je leert tijdens de opleiding mechatronica niet alleen de fijne kneepjes uit de werktuigbouw. Denk hierbij aan lassen, stellen en monteren. Maar verdiept je ook in de meet- en regeltechniek en elektrotechniek. 

Wil jij een aantrekkelijke werknemer zijn?

Doordat een mechatronicus breed inzetbaar is, is hij een aantrekkelijke werknemer voor een bedrijf. Voor in de machine industrie en apparatenbouw. Dit maakt dat mensen uit dit vakgebied snel aan werk komen. Ook zijn bedrijven erg bereid om te investeren in jongeren om ze op te leiden in de mechatronica.

Waaraan werkt een mechatronicus?

Komende jaren zullen steeds meer apparaten ontwikkeld worden die ons helpen zwaar werk lichter te maken. Ook om werk uit handen te nemen (robotica). Huishoudelijke apparaten worden intelligenter en de elektronica maakt het gebruik beter en makkelijker. Mechatronica speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van apparatuur om zorg op afstand voor ouderen mogelijk te maken. Onder het nom: health & quality for life. 

Mechatronica gebruik je in verschillende branches

Hiernaast is het bijvoorbeeld ook belangrijk bij ontwikkelingen in de agrocultuur en industriële automatisering (agro). Denk bij dit laatste aan volautomatische melkmachines, lasrobots en sorteermachines. Ook liften en de Goalkeeper van de Koninklijke Marine zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Mechatronica scheelt heel veel mensenwerk en zorgt ervoor dat bedrijven genoeg kunnen produceren.

Werken op locatie en in de werkplaats

Monteurs mechatronica werken samen met hun klanten aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. Hierdoor is het belangrijk dat de monteur goed kan communiceren met de klant. Zijn of haar wens staat immers centraal. De monteur mechatronica werkt dan ook op locatie van de klant. Maar kan ook in de eigen werkplaats een machine bouwen, afstellen en inregelen of juist repareren.

Keuze uit verschillende opleidingen

Tetrix biedt een drietal opleidingen aan in de mechatronica branche. De opleidingen richten zich op een specifiek opleidingsniveau. Technicus Mechatronica Systemen richt zich op MBO niveau 4 en duurt ook vier jaar. De opleiding (eerste) Monteur Mechatronica is een MBO niveau 2 en 3 opleiding en duurt twee á drie jaar. Als laatste is er de mogelijkheid om in te stromen tijdens de Technicus Mechatronica Systemen opleiding. Hierdoor duurt het maar twee jaar. De opleidingen richten zich zowel op theorie als de praktijk. 

\\.Opleidingen in Mechatronica

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: