MBO Precisietechniek (Machinaal verspanen)

Verspanen een vak met toekomst

Binnen de opleiding Precisietechniek is verspanen het vakgebied. Verspanen betekent het wegnemen van delen van het metaal door middel van slijpen, zagen of frezen en draaien. In de lucht- en ruimtevaart, in ziekenhuizen, in televisiestudio’s, computerbedrijven, overal kom je precisietechniek tegen. Dat betekent dat we absoluut niet meer zonder kunnen. Zonder precisietechniek, geen knieprotheses en tandartsboor, geen International Space Station en geen scooters.

Wat kun je met MBO Precisietechniek (Machinaal verspanen)

  • Werken met verschillende materialen
  • Werken met handbediende en volautomatische machines
  • Werken met 3D-printers

Opleidingen

Verspaner (BBL)

niveau2

Allround Verspaner (BBL)

niveau3

Van Conventioneel Verspaner tot Allround Verspaner

Binnen de Precisietechniek kun je worden opgeleid tot Verspaner (mbo-2), Allround Verspaner (mbo-3) en Verspaningstechnoloog (mbo-4). Je maakt op ieder niveau onder andere precisiedelen voor specialistische machines en apparatuur. Met zogenoemde ‘verspanende technieken’ als draaien, frezen, slijpen en polijsten maak je die precies op maat.

Programmeren of handmatig bedienen

Verschil tussen mbo-2 en mbo-3 is dat mbo-3 veel meer gericht is op programmeren. En mbo-2 is meer gericht op het handmatig bedienen van machines. Wel leer je altijd in min of meerdere mate de basis van het conventioneel (handmatig) draaien en frezen. Zowel op mbo-2 als op mbo-3. Als je programmeert, moet je namelijk wel altijd weten wat je programmeert. Ben jij na MBO-2/3 nog niet uitgeleerd? Ga dan voor onze nieuwe (mbo-4) opleiding Verspaningstechnoloog.

Werken met computergestuurde machines en 3D-printers

De materialen waarmee je werkt zijn onder meer roestvast staal, aluminium, keramiek, titanium en speciale kunststoffen. Daarbij maak je gebruik van onder meer handbediende en volautomatische machines en 3D-printers. Uiterste nauwkeurigheid is van groot belang. Daarnaast betekent het ook dat je vanuit tekenprogramma’s 3D-tekeningen maakt die je via CAD/CAM programmering omzet naar de machines.

Ondernemers continu op zoek naar verspaners

Kies je voor het vak Precisietechniek, dan kies je voor een vak met toekomst! Door deze keuze te maken verzeker je jezelf van een baan met volop doorgroeimogelijkheden. Veel bedrijven zitten namelijk te springen om verspaners. Dit biedt jou dus volop kansen om je te scholen tot de vakman binnen de precisietechniek. Je kunt je specialiseren in 3D-printing, waar tegenwoordig hele bruggen mee gebouwd kunnen worden! Maar ook in het CNC draaien of frezen of juist in het programmeren of kotteren. Binnen de verspaning is keuze genoeg!

Opleidingen in precisietechniek

Ben je geïnteresseerd in een opleiding in de precisietechniek? Bij Tetrix bieden we drie opleidingen aan als verspaningstechnoloog, verspaner en (Allround) verspaner. De opleidingen verschillen in opleidingsniveau en de looptijd van de opleiding. Je werkt zelfstandig en klassikaal aan de theorie en werkt de praktijk uit in het leerbedrijf. Voor meer informatie over de opleiding vind je op de desbetreffende pagina of neem contact met ons op via het contactformulier.