MBO Precisietechniek (Machinaal verspanen)

Verspanen een vak met toekomst

Binnen de opleiding Precisietechniek is verspanen het vakgebied. Verspanen betekent het wegnemen van delen van het metaal door middel van slijpen, zagen of frezen en draaien. In de lucht- en ruimtevaart, in ziekenhuizen, in televisiestudio’s, computerbedrijven, overal kom je precisietechniek tegen. Dat betekent dat we absoluut niet meer zonder kunnen. Zonder precisietechniek, geen knieprotheses en tandartsboor, geen International Space Station en geen scooters.

Wat kun je met MBO Precisietechniek (Machinaal verspanen)

  • Werken met verschillende materialen
  • Werken met handbediende en volautomatische machines
  • Werken met 3D-printers

Opleidingen

Verspaner (BBL)

niveau2

Allround Verspaner (BBL)

niveau3

Verspaningstechnoloog (BBL)

niveau4 (doorstroom)

Van Conventioneel Verspaner tot Allround Verspaner

Binnen de Precisietechniek kun je worden opgeleid tot Verspaner (mbo-2), Allround Verspaner (mbo-3) en Verspaningstechnoloog (mbo-4). Je maakt op ieder niveau onder andere precisiedelen voor specialistische machines en apparatuur. Met zogenoemde ‘verspanende technieken’ als draaien, frezen, slijpen en polijsten maak je die precies op maat.

Programmeren of handmatig bedienen

Verschil tussen mbo-2 en mbo-3 is dat mbo-3 veel meer gericht is op programmeren. En mbo-2 is meer gericht op het handmatig bedienen van machines. Wel leer je altijd in min of meerdere mate de basis van het conventioneel (handmatig) draaien en frezen. Zowel op mbo-2 als op mbo-3. Als je programmeert, moet je namelijk wel altijd weten wat je programmeert. Ben jij na MBO-2/3 nog niet uitgeleerd? Ga dan voor onze nieuwe (mbo-4) opleiding Verspaningstechnoloog.

Werken met computergestuurde machines en 3D-printers

De materialen waarmee je werkt zijn onder meer roestvast staal, aluminium, keramiek, titanium en speciale kunststoffen. Daarbij maak je gebruik van onder meer handbediende en volautomatische machines en 3D-printers. Uiterste nauwkeurigheid is van groot belang. Daarnaast betekent het ook dat je vanuit tekenprogramma’s 3D-tekeningen maakt die je via CAD/CAM programmering omzet naar de machines.

Ondernemers continu op zoek naar verspaners

Kies je voor het vak Precisietechniek, dan kies je voor een vak met toekomst! Door deze keuze te maken verzeker je jezelf van een baan met volop doorgroeimogelijkheden. Veel bedrijven zitten namelijk te springen om verspaners. Dit biedt jou dus volop kansen om je te scholen tot de vakman binnen de precisietechniek. Je kunt je specialiseren in 3D-printing, waar tegenwoordig hele bruggen mee gebouwd kunnen worden! Maar ook in het CNC draaien of frezen of juist in het programmeren of kotteren. Binnen de verspaning is keuze genoeg!

Opleidingen in precisietechniek

Ben je geïnteresseerd in een opleiding in de precisietechniek? Bij Tetrix bieden we drie opleidingen aan als verspaningstechnoloog, verspaner en (Allround) verspaner. De opleidingen verschillen in opleidingsniveau en de looptijd van de opleiding. Je werkt zelfstandig en klassikaal aan de theorie en werkt de praktijk uit in het leerbedrijf. Voor meer informatie over de opleiding vind je op de desbetreffende pagina of neem contact met ons op via het contactformulier.

Inschrijven vóór 1 mei 2020!

De landelijk geldende aanmelddatum voor toekomstige studenten met toelatingsrecht is, in verband met het coronavirus, verschoven van 1 april 2020 naar 1 mei 2020. Wil je in augustus 2020 starten met een mbo-opleiding (BBL) bij Tetrix? Meld je dan voor 1 mei 2020 aan. Je bent dan, als je voldoet aan de toelatingseisen, zeker van een plek bij de opleiding en locatie van jouw keuze. Daarom is het mogelijk om vrijblijvend in te schrijven! Uitschrijven is te allen tijde mogelijk! BELANGRIJK! Er zijn ruim voldoende leerbedrijven die op zoek zijn naar JOU!

Twijfel je nog? 

Maak gebruik van onze HULPLIJNEN!  Onze opleidingsadviseurs staan paraat om al jouw vragen te beantwoorden. Zij kunnen je alles vertellen over de opleidingen, de locaties, de lesstof, bbl opleidingen, werken en leren, salaris en hoe je kunt inschrijven bij Tetrix Techniek! Neem contact op via de mail, bel of app op het mobiele nummer.