\\.MAG lassen (staal)

MAG lassen is tegenwoordig één van de meeste gebruikte lasprocessen door zijn veelzijdigheid en snelheid. De mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie en hoge flexibiliteit dragen hier zeker aan bij.

De naam MAG is een afkorting voor Metal Active Gas. Er wordt een gasmengsel van argon, kooldioxide en in sommige gevallen een beetje zuurstof gebruikt. Bij dit lasproces wordt tijdens het lassen continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een boog gevormd.

Het MAG lasproces wordt vooral in de werkplaats toegepast. Buiten kan door wind- en weersinvloeden het beschermgas wegwaaien. Dit kan oxidatie en gaatjes aan de lasnaad geven en dus kwaliteitsverlies tot gevolg.

 

Verschil tussen MAG en MIG lassen

Deze processen lijken op elkaar, maar het verschil is het gas dat in de processen wordt gebruikt. Bij MAG lassen is dat actief gas en bij MIG lassen wordt gebruik gemaakt van inert gas.

Omdat dit verschil zeer klein is, wordt vaak gesproken van MIG/MAG lassen. Bij Tetrix erkennen we het verschil tussen de twee lasmethoden wel degelijk en bieden we dus ook verschillende cursussen aan.

 

Doelgroep

MAG lassen wordt vooral toegepast voor de productie van voertuigen, voor tanks en leidingen in de machinebouw, scheepsbouw en offshore industrie. Deze cursus is dan ook geschikt voor medewerkers uit deze sectoren, al dan niet in een leidinggevende functie.

 

Vooropleiding

Niveau 1: De opleiding staat open voor iedereen.
Niveau 2: Diploma niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
Niveau 3: Diploma niveau 2 is verplicht
Niveau 4: Diploma niveau 3 is verplicht

 

Inhoud

Niveau 1: voor de beginnende lasser die de praktische en theoretische vaardigheden van Electrode lassen wil leren. De nadruk zal liggen op lasprocessen en apparatuur waarmee de beginnende lasser te maken krijgt.

Niveau 2: voor de lasser die zijn basisvaardigheden wilt uitbreiden. De nadruk zal liggen op materialen en hun gedrag bij het lassen.

Niveau 3: voor de gevorderde lassers. De nadruk zal liggen op constructies en ontwerp.

Niveau 4: voor de gespecialiseerde lasser. De nadruk zal liggen op fabricage en toepassingen.

 

Variant

Dagopleiding:   10 dagen van 08:30 tot 16:00 uur

Avondopleiding: 20 avonden van 17:30 tot 21:00 uur

 

Examinering

Tetrix is erkend als opleidingsinstelling door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u dan ook een landelijk erkend NIL-diploma. Om dit diploma te behalen moet u een praktijk- en theorie examen succesvol afronden

Ben je theoretisch minder sterk, dan is er de mogelijkheid om een NIL praktijkverklaring te behalen.

 

Training

Heb je geen diploma nodig, maar wil je alleen een training volgen? Ook dat kan bij Tetrix. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Opmerking

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht bij de cursus om te kunnen deelnemen. De cursist dient zelf een overall en veiligheidsschoenen mee te brengen.

 

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met 072-727 1030 of stuur een mail naar cursus@tetrixtechniek.nl

Terug naar overzicht

W.M. Dudokweg 66, 1703 DC, Heerhugowaard

(072) 533 55 87

info@tetrixtechniek.nl

Burg. Ritmeesterweg 31, 1784 NV, Den Helder

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Jonkerplantsoen 2C, 1508 EE, Zaandam

(075) 616 55 79

zaandam@tetrixtechniek.nl

Tempelhofstraat 80, 1043 EB, Amsterdam

(0223) 66 09 64

info@tetrixtechniek.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: