fbpx

Constructie- en plaattechnoloog (BBL+)

In het kort

Niveau MBO 4
Looptijd 3 jaar (doorstroom 2 jaar)
Diploma Contructie- en plaattechnoloog
Locatie Theorie - ROC van Amsterdam | Praktijklessen - Tetrix Heerhugowaard of Zaandam
Startdatum Ieder moment (regulier september)
Toelatingseis Minimaal VMBO TL/MAVO diploma

Modules

Algemene vaardigheden
Metaalbewerking
Constructie- en plaatwerk
Lassen
Nieuwe technieken en lassen gevorderd
Projectmanagement en procesoptimalisatie
Ondernemend gedrag
Werkvoorbereiding
Specialisatie werkstukken & keuzevakken
Schrijf je in!

Constructie- en plaattechnoloog (BBL+)

Als MBO Niveau 4 BBL constructie- en plaattechnoloog werk je net zoveel met je handen als met je hoofd. Veiligheid is belangrijk als je met machines werkt zoals CNC laser- of plasmasnijmachines, kant- en zetbanken en profielbuigmachines. Je beoordeelt tekeningpakketten, organiseert mensen en middelen, plant en begeleidt het werk.

Wat ga je doen tijdens de opleiding Constructie- en plaattechnoloog

Je leert werken met ERP- en planningsprogramma’s, bewaakt begrotingen, voert kwaliteitscontroles uit en levert het werk op volgens specificaties en optimaliseert het productieproces. Gedurende de opleiding is er continu aandacht voor communicatie-, presentatie- en rapportagetechnieken. Het investeren in nieuwe machines en technieken en het aanschaftraject worden bekeken vanuit verschillende invalshoeken, zodat een gefundeerd investeringsplan opgesteld kan worden.  Je gaat werken met een aantal moderne verbindings- en nabewerkingstechnieken, zoals bijvoorbeeld CNC plasmasnijden, -kanten en de lasrobot. Je krijgt gastlessen vanuit het bedrijfsleven over de manier waarop zij met de nieuwste technieken werken en hun visie op de toekomst van de techniek.

De officiële opleidingsnaam van deze opleiding is per 1 september 2023: Productietechnicus met uitstroomrichting Constructie.

 


Opleidingsinformatie

Waar kun je werken als Constructie- en plaattechnoloog?

Vind je het leuk om te werken voor bedrijven die zich bezighouden met machine- en apparatenbouw? Vind je het leuk om niet alleen het uitvoerende werk te doen, maar ook mee te werken aan het schrijven en testen van CNC-programma’s? Als constructie- en plaattechnoloog ben jij een echte specialist in de metaalbranche. Je ontdekt de nieuwste technieken en machines. De constructie- en plaattechnoloog werkt zelfstandig en maakt maatwerkproducten, seriewerk en meer complexe constructies.

Kan ik hierna doorleren?

Met een MBO 4 diploma heb je jouw startkwalificatie voor het HBO behaald. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Werktuigbouwkunde bij het Inholland. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je bijvoorbeeld te specialiseren in lassen. Via onze lascursussen kun je NIL lasdiploma's behalen t/m niveau 4.

Wat ga ik verdienen als Constructie- en plaattechnoloog?

Een BBL opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken. Wanneer je aan het werk gaat verdien je natuurlijk ook salaris. De hoogte van je salaris is afhankelijk van je leeftijd en de cao waar jouw leerbedrijf bij aangesloten is. Ben je benieuwd wat je kunt gaan verdienen tijdens een opleiding Constructie- en plaattechnoloog?

Wat is het rooster?

Je volgt deze opleiding volgens het "BBL+" principe. Dat betekent dat je per week gemiddeld 1 dag theorie, 1 dag praktijk volgt en drie dagen gaat werken bij jouw leerbedrijf.

Wat zijn de kosten van deze opleiding?

Als je een opleiding volgt bij Tetrix word je opleiding betaalt door het leerbedrijf. Daarnaast krijg je elke maand salaris. Er zijn een aantal dingen die je wel zelf moet betalen, zoals een gereedschapskist en je schoolboeken. Bekijk wat de kosten zijn voor de opleiding Constructie- en plaattechnoloog.

Hoe kom ik aan een leerbedrijf?

Zonder leerbedrijf kun je geen BBL+ opleiding bij Tetrix starten. Als stelregel houden we aan dat je vóór 1 juli (als je in september start) zicht moet hebben op een leerwerkplek. Hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat je een leerwerkplek vindt. Maar hoe kom ik aan een leerbedrijf? Na je inschrijving, kom je vanzelf bij onze introductietraining. Tijdens deze training vertellen we je hier van alles over! Je kunt namelijk zelf op zoek gaan naar een leerbedrijf of kiezen uit een van de aangesloten leerbedrijven van Tetrix. We helpen je met zoeken! Bekijk hoe je een leerbedrijf kunt vinden voor de opleiding constructie- en plaattechnoloog!

Op welke locatie kan ik deze opleiding volgen?

De praktijklessen kun je volgen bij Tetrix Heerhugowaard of Zaandam. De theorie (1 dag in de week) kun je alleen volgen bij het ROC van Amsterdam.