fbpx

Constructie- en plaattechnoloog (BBL+)

In het kort

Niveau MBO 4
Looptijd 3 jaar (doorstroom 2 jaar)
Diploma Contructie- en plaattechnoloog
Locatie Theorie - ROC van Amsterdam | Praktijklessen - Tetrix Heerhugowaard
Startdatum September 2022

Modules

Algemene vaardigheden
Metaalbewerking
Constructie- en plaatwerk
Lassen
Nieuwe technieken en lassen gevorderd
Projectmanagement en procesoptimalisatie
Ondernemend gedrag
Werkvoorbereiding
Specialisatie werkstukken & keuzevakken
Schrijf je in!

Constructie- en plaattechnoloog (BBL+)

Als MBO Niveau 4 BBL constructie- en plaattechnoloog werk je net zoveel met je handen als met je hoofd. Veiligheid is belangrijk als je met machines werkt zoals CNC laser- of plasmasnijmachines, kant- en zetbanken en profielbuigmachines. Je beoordeelt tekeningpakketten, organiseert mensen en middelen, plant en begeleidt het werk.

Vind je het leuk om te werken voor bedrijven die zich bezighouden met machine- en apparatenbouw? Vind je het leuk om niet alleen het uitvoerende werk te doen, maar ook mee te werken aan het schrijven en testen van CNC-programma’s? Als constructie- en plaattechnoloog ben jij een echte specialist in de metaalbranche. Je ontdekt de nieuwste technieken en machines. De constructie- en plaattechnoloog werkt zelfstandig en maakt maatwerkproducten, seriewerk en meer complexe constructies.

Les uit de praktijk

Je krijgt gastlessen vanuit het bedrijfsleven over de manier waarop zij met de nieuwste technieken werken en hun visie op de toekomst van de techniek. Je gaat door middel van methodisch ontwerpen inzicht krijgen in procesoptimalisaties die je binnen het bedrijf kunt uitvoeren. Je leert diverse “lean” methodes zoals Quick Response Manufacturing (QRM), 5S, Deming en Kaizen.

Wat ga je doen tijdens de opleiding Constructie- en plaattechnoloog

Je leert werken met ERP- en planningsprogramma’s, bewaakt begrotingen, voert kwaliteitscontroles uit en levert het werk op volgens specificaties en optimaliseert het productieproces. Gedurende de opleiding is er continu aandacht voor communicatie-, presentatie- en rapportagetechnieken. Middels het maken van ALP opdrachten (Actief Leer Projecten) in je bedrijf ga je je kennis toepassen. Het investeren in nieuwe machines en technieken en het aanschaftraject worden bekeken vanuit verschillende invalshoeken, zodat een gefundeerd investeringsplan opgesteld kan worden.  Je gaat werken met een aantal moderne verbindings- en nabewerkingstechnieken, zoals bijvoorbeeld CNC plasmasnijden, -kanten en de lasrobot.

Vakwerk leveren

Als constructie- en plaattechnoloog lever jij straks vakwerk af, alles even precies, soms tot op de micrometer nauwkeurig. Een verantwoordelijke functie als gespecialiseerd technoloog in de metaal-branche.

* Als je de opleiding volgt in Amsterdam, ga je voor de praktijklessen naar Tetrix Heerhugowaard/Zaandam

Voor de theorie ga je naar het:

Heb jij interesse in techniek?
Ben je op zoek naar een technische vervolgopleiding binnen het MBO niveau 2, 3 of 4?  Schrijf je direct in of kom nog eens langs tijdens een inloopmiddag!