fbpx

Hoe kom ik aan een leerbedrijf?

Hoe kom ik aan een leerbedrijf?

Een technische BBL+ opleiding houdt in dat je leren en werken gaat combineren. Je gaat aan de slag bij een leerbedrijf naar keuze bij jou in de omgeving. Het type leerbedrijf stem je af op de opleiding die je gaat volgen. Kies je voor de opleiding mechatronica, dan zoek je een leerbedrijf die aansluit bij deze opleiding. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak door echte professionals. Maar hoe zoek je een leerbedrijf en waar moet een leerbedrijf aan voldoen? Dit lees je allemaal hieronder. 

De waarde van een erkend leerbedrijf 

Vanaf het begin van jouw BBL+ opleiding ga je gemiddeld drie dagen in de week werken bij een leerbedrijf naar keuze. Waar je al direct salaris gaat verdienen, want je gaat natuurlijk echt aan het werk. Bekijk hier hoeveel jij gaat verdienen bij een leerbedrijf. De overige twee dagen bestaan uit theorielessen en praktijklessen bij Tetrix. Leerbedrijven zijn super enthousiast met jonge en leergierige leerlingen die net starten met een BBL opleiding in de techniek. Jij kunt namelijk nog alles leren! Na het behalen van jouw opleiding kan het leerbedrijf je ook een baan aanbieden als het voor jullie beide een match is. Kun jij niet bij je leerbedrijf aan de slag, dan zijn er super veel andere bedrijven die nieuw talent zoeken. De baangarantie in de techniek is in tijden niet zo hoog geweest. 

Het is dus verstandig om goed na te denken bij welk erkend leerbedrijf jij aan de slag gaat tijdens je BBL+ opleiding. Maar wat is een erkend leerbedrijf? Een erkend leerbedrijf is een bedrijf die is goedgekeurd door het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs) en waar Tetrix de kwaliteit van het leertraject kunnen waarborgen. Bij het leerbedrijf wordt er iemand aangesteld om jou te begeleiden tijdens het traject. Hier moet het leerbedrijf dus tijd voor vrijmaken.

Hoe kom ik aan een leerbedrijf?

Zonder leerbedrijf kun je geen BBL+ opleiding bij Tetrix starten. Als stelregel houden we aan dat je vóór 1 juli (als je in september start) zicht moet hebben op een leerwerkplek. Hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat je een leerwerkplek vindt.

Maar hoe kom ik aan een leerbedrijf? Na je inschrijving, kom je vanzelf bij onze introductietraining. Tijdens deze training vertellen we je hier van alles over! Je kunt namelijk zelf op zoek gaan naar een leerbedrijf of kiezen uit een van de aangesloten leerbedrijven van Tetrix. We helpen je zoeken, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerbedrijf.

Welke leerbedrijven zijn aangesloten?

Wij leiden op in samenwerking met zo’n 200 erkende leerbedrijven in Noord-Holland. Een groot gedeelte van deze leerbedrijven vind je hier!

Daarnaast kun je zelf zoeken naar leerbedrijven via https://zoeken-mijn.s-bb.nl. Vul je vakrichting in als zoekterm, filter op leerbedrijven en zoek in een bepaalde range (aantal km) vanaf je eigen woonplaats! Sommige leerbedrijven zijn nog niet bekend bij Tetrix, het is dus altijd verstandig om eerst even contact op te nemen met de opleidingsadviseur van Tetrix voordat je gaat solliciteren. Wij checken de kwaliteit van het leerbedrijf en nemen mogelijk contact op met het bedrijf. 

Hoe word ik gekoppeld aan een leerbedrijf?

Na je inschrijving bij een van onze opleidingen maak je aan talentenscan. Uit deze scan kunnen we zien waar jouw affiniteit ligt en welke capaciteiten jij hebt. Afhankelijk van je persoonlijkheid en capaciteiten die naar voren komt uit de talentscan kijken we met je mee welk bedrijf het beste bij jou en je opleiding past. Ook lever je zelf een top 5 van bedrijven uit de regio in bij je opleidingsadviseur. Samen kijken we naar deze bedrijven en bij een match ga je solliciteren!

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?

Als we samen een geschikt leerbedrijf hebben gevonden ga je solliciteren. Je kunt dus niet zomaar ergens gaan solliciteren zonder de goedkeuring van jouw opleidingsadviseur. Het leerbedrijf waar jij aan de slag gaat moet namelijk wel de kennis kunnen bieden die aansluit bij jouw opleiding. Hierna kun je gaan solliciteren! Maar dat doe je niet voordat wij je CV gecontroleerd en/of verbeterd hebben. Want je eerste indruk bij het bedrijf is erg belangrijk! Als het leerbedrijf ook net zo enthousiast is als jij kun je per september gelijk aan de slag! 

Kom je er tijdens jouw opleiding achter dat jouw leerbedrijf toch niet zo goed past bij jou? Dan ga je samen met je opleidingsadviseur naar de mogelijkheden kijken om bij een ander leerbedrijf aan de slag te gaan.