fbpx

Subsidiemogelijkheden cursussen – Particulieren

Voordelig een cursus volgen

Je hebt een mooi vak waar je goed in bent. Daar wil je graag vérder in komen. Méér uit halen. Of misschien wil je juist wel aan de slag met andere kwaliteiten die je in je hebt. Of misschien overweeg je een volgende stap te zetten in je loopbaan. Ook daarvoor heb je trainingen of opleidingen nodig. Om je financieel verder te helpen geven we aan welke subsidiemogelijkheden er zijn.

Werkgever: Opleidingsbudget

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Belastingdienst: Regeling 'Aftrek studiekosten'

Het is mogelijk om tot zo’n 50% van je gemaakte studiekosten terug te krijgen van de Belastingdienst. Bij uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunt u de studiekosten aftrekken,  waarbij een drempel geldt van € 250,- euro met een maximaal aftrekbaar bedrag van € 15.000,- euro per jaar.  Het bedrag dat u terug krijgt is afhankelijk van uw belastingschaal.

Rekenvoorbeeld belastingteruggaaf

Je hebt in 2020 € 2.000,- aan lesgeld, examengeld en lesmateriaal zelf betaald. Je hoogste belastingschaal is 49,5%. Dan is je belastingtteruggaaf: 2.000 - 250 (drempel) x 49,5% = € 866,25

Precies weten hoeveel studiekosten u mag aftrekken? Vul dan de online aangifte in op Mijn Belastingdienst.

UWV: Scholingsbudget

(Om)scholing kan helpen om een baan te vinden die je leuk vindt en die past bij jouw mogelijkheden. Is de scholing nodig om ander werk te vinden en ontvangt u een uitkering? Dan kunt u het UWV vragen om de opleiding te betalen. U kunt dit aanvragen door in te loggen in uw werkmap op de website werk.nl.