fbpx

MBO Mechatronica

Een mechatronicus. Zo mag je jezelf noemen als je een opleiding Mechatronica gaat doen. Je beperkt je dan niet tot één vakgebied, maar bent van meerdere markten thuis. Je kent de fijne kneepjes uit de werktuigbouw, zoals lassen, stellen en monteren. Maar ook besturings-, meet- , regel- en elektrotechniek behoren tot jouw skills. Met al deze vakken kun je zowel theoretisch als praktisch overweg. Van tekening lezen tot sleutelen: een mechatronicus kan het allemaal. Dat maakt je een hele aantrekkelijke werknemer, bijvoorbeeld in de machine-industrie en apparatenbouw. Ze staan om je te springen! Veel bedrijven willen dan ook graag investeren in jouw mechatronica opleiding.

Wat kun je met MBO Mechatronica

  • Werktuigbouw, zoals lassen, stellen en monteren
  • Besturings-, meet- , regel- en elektrotechniek
  • Zowel praktisch als theoretisch

Opleidingen

Monteur Mechatronica (BBL+)

niveauMBO 2

Eerste Monteur Mechatronica (BBL+)

niveauMBO 3

Technicus Mechatronica (BBL+)

niveauMBO 4

Wil jij een aantrekkelijke bbl leerling zijn?

Doordat een mechatronicus breed inzetbaar is, is hij een aantrekkelijke werknemer voor een bedrijf. Voor in de machine industrie en apparatenbouw. Dit maakt dat mensen uit dit vakgebied snel aan werk komen. Ook zijn bedrijven erg bereid om te investeren in jongeren om ze een opleiding mechatronica te bieden.

Waaraan werkt een bbl mechatronica leerling?

Komende jaren zullen steeds meer apparaten ontwikkeld worden die ons helpen zwaar werk lichter te maken. Ook om werk uit handen te nemen (robotica). Huishoudelijke apparaten worden intelligenter en de elektronica maakt het gebruik beter en makkelijker. Mechatronica speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van apparatuur om zorg op afstand voor ouderen mogelijk te maken. Dit alles, is waar een bbl leerling mee aan de slag gaat!

Mechatronica gebruik je in verschillende branches

Hiernaast is het bijvoorbeeld ook belangrijk bij ontwikkelingen in de agrocultuur en industriële automatisering (agro). Denk bij dit laatste aan volautomatische melkmachines, lasrobots en sorteermachines. Ook liften en de Goalkeeper van de Koninklijke Marine zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Mechatronica scheelt heel veel mensenwerk en zorgt ervoor dat bedrijven genoeg kunnen produceren.

Werken op locatie en in de werkplaats

Monteurs werken samen met hun klanten aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. Hierdoor is het belangrijk dat de monteur goed kan communiceren met de klant. Zijn of haar wens staat immers centraal. De monteur mechatronica werkt dan ook op locatie van de klant. Maar kan ook in de eigen werkplaats een machine bouwen, afstellen en inregelen of juist repareren.

Keuze uit verschillende mechatronica opleidingen

Tetrix biedt een drietal opleidingen aan in de branche. De mechatronica opleidingen richten zich op een specifiek opleidingsniveau. Technicus Mechatronica Systemen richt zich op MBO niveau 4 en duurt drie jaar. De opleiding eerste Monteur Mechatronica is een MBO niveau 3 opleiding en duurt ook drie jaar. De opleiding tot Monteur Mechatronica heeft een duur van 2 jaar en is op MBO 2 niveau.

Als laatste is er de mogelijkheid om door te stromen naar de Technicus Mechatronica Systemen opleiding. Hierdoor duurt het maar twee jaar. De bbl opleidingen richten zich zowel op theorie als de praktijk.