fbpx

Salaris BBL opleiding

Salaris BBL opleiding

Een BBL opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken. Wanneer je aan het werk gaat verdien je natuurlijk ook salaris. De hoogte van je salaris is afhankelijk van je leeftijd en de cao waar jouw leerbedrijf bij aangesloten is. Ben je benieuwd wat je kunt gaan verdienen tijdens een BBL opleiding bij Tetrix?

Wie betaalt mijn salaris?

De leerling ontvangt salaris gebaseerd op een 5-daagse werkweek conform de vigerende CAO. Jij gaat tijdens je opleiding gemiddeld 3 dagen in de week werken. Houdt hier dus rekening mee bij de salarisindicatie.

Je kunt in dienst komen bij het leerbedrijf of bij Tetrix. Waar jij in dienst treedt hangt af van de keuze van het leerbedrijf. Ben je in dienst van Tetrix, dan ontvang je salaris volgens de cao Metaalbewerkingsbedrijf. Ben je in dienst van het leerbedrijf, dan is je salaris afhankelijk van het leerbedrijf. Wanneer je gaat solliciteren kun je de salarisindicatie opvragen bij het leerbedrijf.

Salarisindicatie CAO Metaalbewerkingsbedrijf (in dienst bij Tetrix)

De leeftijd bij aanvang van de BBL opleiding is bepalend voor de schaal waarin je terecht komt. Je blijft in deze schaal zolang je een opleiding in de BBL volgt, ook wanneer je na succesvolle afronding een vervolgopleiding in de BBL doet. Het salaris stijgt per jaar dat je in dezelfde schaal zit. Vanaf de leeftijd van 21 jaar kom je in een hogere schaal waarin je zal blijven tot na de afronding van de opleiding.

Salarisindicatie volgens cao metaalbewerkingsbedrijf: 

Voorbeeld: Je bent 16 jaar bij de start van de opleiding. In jaar 1 verdien je €876, in leerjaar 2 €1087 en in het laatste leerjaar ontvang je €1400 bruto.
Let op: Dit is een indicatie en is gebaseerd op een 38-urige werkweek.


Schoolvakantie of vakantiedagen

Een BBL leerling heeft geen schoolvakantie, als het vakantie is bij het ROC ga je gewoon naar je praktijklessen bij Tetrix of het werk voor je leerbedrijf. Gedurende het jaar bouw je vakantie-uren op conform de vigerende CAO (over het algemeen 25 dagen). In overleg met het leerbedrijf en Tetrix kun je deze opnemen. Je kunt dus nog gewoon op vakantie, alleen moet je wel even overleggen wanneer het uitkomt! Daarnaast heeft ook iedere BBL leerling wettelijk recht op vakantiegeld. Deze krijg je betaald vanuit Tetrix of het leerbedrijf. 

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Of je de kosten voor de heen- en terugreis naar het leerbedrijf krijgt vergoed is afhankelijk van het leerbedrijf, de afstand en het vervoermiddel. Maar hier vooraf goed afspraken over met het bedrijf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.