fbpx

BBL Techniek opleiding werken en leren

Werken en leren met BBL techniek

Een technische BBL (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding volgen bij Tetrix Techniekopleidingen betekent dat je grotendeels wordt opgeleid door een werkgever in samenwerking met Tetrix. Daar ga je aan de slag met de praktijk. Daarnaast ga je nog 1 dag per week naar school voor theorielessen. De verhouding bij onze BBL techniek opleidingen is ongeveer 80% praktijk en 20% theorie.

Wat is een BBL opleiding?

Een BBL opleiding, ook wel Beroepsbegeleidende Leerweg genoemd, is een vorm van onderwijs waarbij studenten werken en tegelijkertijd leren. Het is een combinatie van werken in een bedrijf en het volgen van theorie- en praktijklessen. Een BBL opleiding is gericht op het verkrijgen van praktijkervaring en het ontwikkelen van specifieke vaardigheden die nodig zijn voor het beroep waarvoor men zich opleidt. Het voordeel van BBL opleiding is dat studenten direct in contact komen met de praktijk, zodat zij snel kunnen inspelen op de veranderende markt en werkgelegenheid. Daarnaast is het ook een goede manier voor werkgevers om hun personeel op te leiden en te specialiseren.

Hoge baankans door werken en leren

Leren en werken tegelijk is heel aantrekkelijk in de techniek, zowel voor het leerbedrijf als voor jezelf. Je hoeft namelijk niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, doet veel praktijkervaring op en ontvangt een salaris tijdens de opleiding. Voor het erkend leerbedrijf ben jij als BBL student gunstig omdat dat zij jou hebben opgeleid, de fijne kneepjes van het vak hebben bijgebracht en je dus sneller inzetbaar bent in de praktijk. Al die voordelen leveren een hoge baankans op waardoor jij geniet van een vliegende start in de techniek! Wij verwelkomen ook instromers van BOL-opleidingen, lees hier meer over het verschil tussen BOL en BBL.

Lesrooster tijdens een BBL techniek opleiding

Een gemiddeld lesrooster op een BBL techniek opleiding bij Tetrix ziet er als volgt uit:
• 1 dag per week theorielessen;
• Gemiddeld 1 dag in de week bedrijfsgerichte praktijklessen bij Tetrix;
• Gemiddeld 3 dagen per week ervaring opdoen in het leerbedrijf.

Wij werken met de beste leerbedrijven in de techniek. Enkele voorbeelden vind je op onze partnerpagina.

De duur van een werken en leren van een opleiding Mbo techniek hangt af van het niveau van de BBL techniek opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering.

• Niveau 2 is een basisberoepsopleiding van 2 jaar;
• Niveau 3 is een vakopleiding van 3 jaar;
• Niveau 4 is een middenkaderopleiding 4 jaar of een specialistenopleiding van 2 jaar.

De hier vermelde opleidingsduur betreft de standaard duur. Verkorte opleidingen komen veel voor, vooral bij BBL, je bepaalt immers zelf je opleidingstempo.

Toekomst na BBL techniek      

Na de BBL opleiding heb je een goede kans om aan de slag te komen. Veel studenten krijgen tijdens hun opleiding een baan aangeboden, waardoor zij vaak blijven werken bij de werkgever waar ze tijdens hun opleiding hebben gewerkt. Bovendien heb je een grote dosis werkervaring opgedaan, waar menig werkgever om zit te springen. Je kunt dus vaak direct aan de slag na het afronden van een technische BBL-opleiding!

BBL + VIDEO