fbpx

Verschil tussen BOL en BBL

Praktijk gericht onderwijs

Wanneer je een mbo techniek opleiding gaat volgen bij het ROC heb je de keuze uit twee mogelijke opleidingstrajecten. Een BOL of BBL opleiding. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Volg je een BOL-opleiding, dan breng je het grootste gedeelte van je opleiding op school door. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Tijdens een BBL opleiding ga je werken en leren combineren.    

BOL en BBL opleidingen

Er zijn twee soorten mbo-leerwegen: de BOL en de BBL. Beide leiden tot hetzelfde diploma. Het grote verschil tussen de BOL en de BBL, is het percentage beroepspraktijkvorming (BPV). Die is in de BBL-variant veel groter dan in de BOL-variant. Met andere woorden, de BBL-opleiding is meer beroepspraktijk gericht en de BOL-opleiding is meer theoretisch gericht. Gemiddeld bestaat een BBL-opleiding uit 1 dag per week theorie, 1,5 dag praktijk bij Tetrix en 2,5 dag bij een erkend leerbedrijf. Ook verdien je tijdens de BBL-opleiding een salaris. Tijdens een BOL opleiding heb je gemiddeld 4 dagen per week theorie op het ROC en ga je 1 dag stagelopen.

Belangrijkste verschillen BOL en BBL

BOL BBL
Theoretische opleiding Praktijkopleiding
Stagevergoeding Fulltime salaris
Studentenreisproduct Reiskostenvergoeding
Schoolvakantie Vakantiedagen
Stagiair Werknemer
MBO diploma MBO diploma + certificaten

Tetrix biedt ook BBL-opleidingen, maar doet er nog nét een schepje bovenop!

Wij zorgen ervoor dat je meer leert; breder in je vakgebied maar ook verdiepend en altijd op wens van het leerbedrijf en jouzelf. Het leerbedrijf schakelt Tetrix in om één dag per week extra bedrijfsgerichte training te volgen. Je kunt die ene dag projectmatig met medestudenten aan de slag gaan met een opdracht of werkt individueel aan een realistische opdracht uit de praktijk. Ook kun je meerdere extra certificaten en diploma’s halen, zoals het VCA- en diverse NIL-lasdiploma’s. Tetrix biedt een beschermde BBL+ opleiding waar begeleiding, coaching en continu contact met het leerbedrijf voorop staat!

Bekijk hier onze (uitleg) animatievideo over BBL+ opleidingen

Wil je overstappen?

Volg je een BOL-opleiding, maar kom je erachter dat hele dagen op school zitten niks voor jou is? Denk dan eens aan een overstap BOL naar BBL. Neem contact op met één van onze locaties, schrijf je in via de website of vul het contactformulier in. Onze opleidingsadviseurs staan klaar om al jouw vragen/wensen/mogelijkheden te bespreken.