fbpx

Subsidiemogelijkheden cursussen

Voordelig een cursus volgen

Je hebt een mooi vak waar je goed in bent. Daar wil je graag vérder in komen. Méér uit halen. Of misschien wil je juist wel aan de slag met andere kwaliteiten die je in je hebt. Of misschien overweeg je een volgende stap te zetten in je loopbaan. Ook daarvoor heb je trainingen of opleidingen nodig. Om je financieel verder te helpen geven we aan welke subsidiemogelijkheden er zijn.

Werkgever: Opleidingsbudget

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Belastingdienst: Regeling 'Aftrek studiekosten'

Het is mogelijk om tot zo’n 50% van je gemaakte studiekosten terug te krijgen van de Belastingdienst. Bij uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunt u de studiekosten aftrekken,  waarbij een drempel geldt van € 250,- euro met een maximaal aftrekbaar bedrag van € 15.000,- euro per jaar.  Het bedrag dat u terug krijgt is afhankelijk van uw belastingschaal.

Rekenvoorbeeld belastingteruggaaf

Je hebt in 2020 € 2.000,- aan lesgeld, examengeld en lesmateriaal zelf betaald. Je hoogste belastingschaal is 49,5%. Dan is je belastingtteruggaaf: 2.000 - 250 (drempel) x 49,5% = € 866,25

Precies weten hoeveel studiekosten u mag aftrekken? Vul dan de online aangifte in op Mijn Belastingdienst.

UWV: Scholingsbudget

(Om)scholing kan helpen om een baan te vinden die je leuk vindt en die past bij jouw mogelijkheden. Is de scholing nodig om ander werk te vinden en ontvangt u een uitkering? Dan kunt u het UWV vragen om de opleiding te betalen. U kunt dit aanvragen door in te loggen in uw werkmap op de website werk.nl.

OOM Subsidie: PTT regeling (Persoonlijke TrainingsToelage)

Voor bij het OOM aangesloten bedrijven die een tegemoetkoming willen in de scholingskosten van hun medewerkers. Per deelnemer ontvangt u subsidie op 50% van de scholingskosten tot maximaal € 750 per jaar. De PTT is aan te vragen via www.mijnoom.nl

Deze PTT bijdrage is tijdelijk verhoogd. Voor trainingen die starten tussen 15 oktober 2020 en 1 juli 2021 wordt 75% van de kosten vergoedt, tot een maximum van € 1.000.

OOM Subsidie: Jobstart traject

Een Jobstart traject kan worden ingezet voor kandidaten die niet direct inzetbaar zijn voor de technische functie die zij moeten gaan vervullen. Denk daarbij aan:

- Werklozen
- Arbeidsgehandicapten
- Flexkrachten die doorstromen naar een arbeidscontract.
- Andere kandidaten die, naar inzicht van de regiomanager, een afstand hebben tot de technische functie

Voor bij het OOM aangesloten bedrijven  kunnen een tegemoetkoming ontvangen van maximaal € 1.500.