fbpx

Cursus Verspanen

Tijdens de cursus verspanen leer je om verschillende materialen in de juiste vorm te krijgen. Bij verspanen worden verschillende technieken gebruikt, waarvan draaien en frezen de belangrijkste zijn. Ben je benieuwd naar de cursus verspanen dan volgt hier een kleine toelichting over de verschillende mogelijkheden.

Wat kun je met Cursus Verspanen

  • Conventioneel draaien
  • Conventioneel frezen
  • CNC draaien
  • CNC frezen

Cursussen

Cursus conventioneel draaien – basis

niveauBasis

Cursus conventioneel frezen – basis

niveauBasis

Cursus CNC frezen programmeren & produceren

niveau

Cursus CNC draaien programmeren & produceren

niveau

De cursus verspanen is opgesplitst in 5 cursussen. Hierbij zijn er 2 cursussen beschikbaar voor zowel Draaien als Frezen en hiernaast geven we ook een cursus in maattechniek.

Draaien of frezen

Wat is nu het grootste verschil tussen draaien en frezen? Bij draaien beweegt het product omdat het in een klem ronddraait. Bij frezen staat het product stil en doet het gereedschap zijn werk. Afhankelijk van welk doel je hebt, kan je bepalen welke techniek het beste toepasbaar is. Verspanen wordt voornamelijk gebruikt om machineonderdelen te produceren voor in de werktuigbouwkunde.

Tegenwoordig is het ook gebruikelijk dat CNC-machines worden ingezet in het verspaningsproces. CNC is de afkorting van ‘Computer Numerical Control’. Deze machines zijn computergestuurd waardoor verspaners ook moeten leren om deze processors handmatig te kunnen programmeren.

Wat ga je zowel doen tijdens de cursus verspanen met draaien?

Tijdens de cursus wordt voor het draaien een draaibank gebruikt. Draaien kan zowel conventioneel als via de computer op een CNC draaibank worden uitgevoerd. Na de cursus ben je in staat om de belangrijkste technieken en bewerkingen van draaien uit te voeren. Zo kun je het materiaal bewerken volgens de juiste bewerkingsvolgorde en voorschriften en kun je de machines instellen en het gereedschap spannen. De cursus is gesplitst in twee richtingen namelijk, cursus draaien conventioneel en cursus draaien cnc- programmeren (fanuc).

Wat ga je doen tijdens de cursus verspanen met frezen?

Voor de techniek frezen wordt gebruik gemaakt van een freesbank. Het product zit vast in een klem waar vervolgens de frees zich beweegt in verschillende posities om het product de gewenste vorm te geven. Frezen kan zowel conventioneels als via een besturingstechniek worden uitgevoerd. Na afloop van deze cursus ben je in staat om technieken en bewerkingen gerelateerd aan frezen uit te voeren. Denk hierbij aan het frezen van platte vlakken maar ook het maken van verdiepingen, sleuven of kamers. De cursus is gesplitst in twee richtingen namelijk, cursus frezen conventioneel en de cursus frezen cnc-programmeren.

Aan de slag met de cursus verspanen!

Wil je als verspaner aan de slag? Of wil je je kennis over verspaning verbreden? Dat kan! Bij Tetrix krijg je een praktisch ingerichte cursus aangeboden afgestemd op jouw behoefte. Kies een van de cursussen bij Tetrix Techniek en verbreedt je kennis. Na het afronden van deze cursus ben je in staat om gebruik te maken van de meest moderne frees-, slijp-, en draaitechnieken. Tetrix werkt met verschillende besturingstechnieken zoals Fanuc en Heidenhain. CNC-programma’s worden met ISO gebouwd en we werken met CAD-CAM ontwerpprogramma’s.