fbpx

Introductie cursus lassen

In het kort

Niveau Meet & Greet
Looptijd 2 dagen of 4 avonden
Vooropleiding Niet van toepassing
Diploma Tetrix Certificaat
Locatie Den Helder, Heerhugowaard en Zaandam
Startdatum Op aanvraag
Taal Nederlands
Prijs Op aanvraag
> Informatie/offerte aanvraag

Introductie cursus lassen

Voor deelnemers die de basisbeginselen van het lassen willen leren of eenvoudige reparatie- en onderhoudswerkzaamheden willen oppakken. Na het volgen van de cursus lassen kan de deelnemer eenvoudige lasverbindingen maken. Tijdens deze introductiecursus ga je kennis maken met de lastechnieken MIG/MAG, TIG en BMBE (elektrode). Vervolgens kun je aan de slag met het lasproces dat voor jou het meest toepasselijk is. MAG lassen is door zijn veelzijdigheid en snelheid een van de meest gebruikte technieken. Deze techniek wordt vooral in de werkplaats toegepast. BMBE is de afkorting van booglassen met beklede elektrode, deze techniek is geschikt voor korte lasverbindingen en bijvoorbeeld voor reparatiewerkzaamheden. TIG lassen is geschikt voor het fijnere en dunne laswerk. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid en lage lassnelheid die bij het TIG lassen wordt toegepast.

Voor wie is de Introductiecursus Lassen?

Voor deelnemers die zich nog oriënteren en graag kennis willen maken met lassen. Voor de introductiecursus lassen is geen voorkennis vereist.

Wat houdt de Introductiecursus Lassen in?

De nadruk ligt op het opdoen van ervaring in de praktijk. Na een korte uitleg van de basisbeginselen gaan de deelnemers vooral in de praktijk aan de slag met het lassen. Na afloop kan de deelnemer:

  • de kenmerken van verschillende lastechnieken uitleggen.
  • uitleggen wanneer je welke lastechniek toepast.
  • toelichten hoe je het lasapparaat bedient.
  • uitleggen hoe je de draadgeleiding kan wisselen.

Vanaf 1 augustus 2023 is het niet meer mogelijk om de Introductiecursus lassen gratis te volgen via het STAP-Budget. Lees hier meer over de berichtgeving.


Praktische informatie

Om deel te nemen aan de introductiecursus lassen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Indien niet beschikbaar, worden deze beschikbaar gesteld. Laskappen en handschoenen worden door Tetrix beschikbaar gesteld.

Indien gewenst kan de deelnemer zijn of haar eigen lasapparaat en overige middelen meenemen.