fbpx

Introductie cursus lassen

In het kort

Niveau Meet & Greet
Looptijd 4 avonden (17:30 tot 21:00)
Vooropleiding Niet van toepassing
Diploma Tetrix Certificaat
Locatie Den Helder, Heerhugowaard en Zaandam
Startdatum Zie onderstaand
Taal Nederlands
Prijs Gratis via het STAP-Budget
> Aanmelden STAP-Budget / Meer info

Introductie cursus lassen

Voor deelnemers die de basisbeginselen van het lassen willen leren of eenvoudige reparatie- en onderhoudswerkzaamheden willen oppakken. Na het volgen van de cursus lassen kan de deelnemer eenvoudige lasverbindingen maken. Tijdens deze introductiecursus ga je kennis maken met alle lastechnieken. Vervolgens kun je aan de slag met het lasproces dat voor jou het meest toepasselijk is. MAG lassen is door zijn veelzijdigheid en snelheid een van de meest gebruikte technieken. Deze techniek wordt vooral in de werkplaats toegepast. BMBE lassen wordt met name buiten en bij reparatiewerkzaamheden toegepast. TIG lassen is geschikt voor het fijnere en dunne laswerk. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid en lage lassnelheid die bij het TIG lassen wordt toegepast.

Voor wie is de Introductiecursus Lassen?

Voor deelnemers die zich nog oriënteren en graag kennis willen maken met lassen. Voor de introductiecursus lassen is geen voorkennis vereist.

Wat houdt de Introductiecursus Lassen in?

De nadruk ligt op het opdoen van ervaring in de praktijk. Na een korte uitleg van de basisbeginselen gaan de deelnemers vooral in de praktijk aan de slag met het lassen. Na afloop kan de deelnemer:

 • de kenmerken van verschillende lastechnieken uitleggen.
 • uitleggen wanneer je welke lastechniek toepast.
 • toelichten hoe je het lasapparaat bedient.
 • uitleggen hoe je de draadgeleiding kan wisselen.

Startdata

Den Helder (4 avonden)

 • 5, 12, 19 en 26 april 2023 - aanvraagtijdvak STAP-Budget 28 februari 2023 10:00

Zaandam (4 avonden)

 • 4, 6, 11 en 13 april 2023 - aanvraagtijdvak STAP-Budget 28 februari 2023 10:00

Heerhugowaard (4 avonden)

 • Geen data beschikbaar voor aanvraagtijdvak STAP-Budget 28 februari 2023
Gebruik maken van het STAP-Budget?

Om de cursus gratis te kunnen volgen dien je tijdig een aanvraag te doen op het STAP portaal op één van de aangewezen aanvraagperiodes (6 per jaar). Volg de stappen en dan komt het helemaal goed:

 1.  Alles begint met een aanmelding voor de cursus "Introductiecursus lassen" via het inschrijfformulier.
 2. Je ontvangt binnen 2 werkdagen het STAP-aanmeldbewijs

Klik hier voor een overzicht van de aankomende aanvraagperiodes. De eerstvolgende is 28 februari 2023 om 10:00. Zorg dat je er op tijd bij bent, want er is een beperkt STAP-budget beschikbaar (op = op). De ervaring leert dat het budget binnen een paar uur op kan zijn. Hier de stappen die je moet volgen:

 1. Log in met je DigiD op het STAP-portaal
 2. Upload je STAP-aanmeldingsbewijs (dat je van Tetrix hebt gekregen).
 3. Vul je student-, klant- of inschrijfnummer in (dat je kunt vinden op je STAP-aanmeldingsbewijs).
 4. Bevestig de opleiding die via een vooraanmelding door de opleider voor je is klaargezet (en anders: selecteer zelf de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs is opgenomen).
 5. Beantwoord nog enkele vragen over je situatie.
 6. Dien je aanvraag in.
 7. Wacht op reactie van UWV.
 8. Na toekenning ontvang jij en ook je opleider bericht van UWV. UWV maakt het geld over naar de opleider (je krijgt dus zelf geen geld op je rekening).

Tijdens de vorige aanvraagtijdvakken zijn veel mensen het STAP-Budget misgelopen. Daarom bieden we jou een aantal tips om jezelf succesvol aan te melden:

 • Reserveer voldoende tijd voor het proces, dit kan zo maar 2 uur in beslag nemen.
 • Heb je aanmeld bewijs klaar staan (digitaal opslaan).
 • Zorg dat je jouw DigiD inlog gegevens bij de hand hebt.
 • Wees erbij om precies 10:00 of het liefst iets eerder. Het STAP-Budget is enorm populair en elke minuut telt in de digitale wachtrij. Hierdoor ontstonden er vorige keer enorm veel foutmeldingen door een overbelaste server, laat je hier niet door ontmoedigen! Onze ervaring leert dat dit niet direct betekent dat je weer achteraan de rij aansluit en opnieuw kan beginnen. Back button en refreshen.

Let op: Het kan tot maximaal 4 weken duren voordat je een antwoord hebt ontvangen van het UWV of jou aanvraag is goedgekeurd.

Praktische informatie

Om deel te nemen aan de introductiecursus lassen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Indien niet beschikbaar, worden deze beschikbaar gesteld. Laskappen en handschoenen worden door Tetrix beschikbaar gesteld.

Indien gewenst kan de deelnemer zijn of haar eigen lasapparaat en overige middelen meenemen.