fbpx

Introductie cursus lassen

In het kort

Niveau Meet & Greet
Looptijd 4 avonden (17:30 tot 21:00)
Vooropleiding Niet van toepassing
Diploma Tetrix Certificaat
Locatie Den Helder, Heerhugowaard en Zaandam
Startdatum Zie onderstaand
Taal Nederlands
Prijs Gratis via het STAP-Budget
> Aanmelden STAP-Budget / Meer info

Introductie cursus lassen

Voor deelnemers die de basisbeginselen van het lassen willen leren of eenvoudige reparatie- en onderhoudswerkzaamheden willen oppakken. Na het volgen van de cursus lassen kan de deelnemer eenvoudige lasverbindingen maken. Tijdens deze introductiecursus ga je kennis maken met de lastechnieken MIG/MAG, TIG en BMBE (elektrode). Vervolgens kun je aan de slag met het lasproces dat voor jou het meest toepasselijk is. MAG lassen is door zijn veelzijdigheid en snelheid een van de meest gebruikte technieken. Deze techniek wordt vooral in de werkplaats toegepast. BMBE is de afkorting van booglassen met beklede elektrode, deze techniek is geschikt voor korte lasverbindingen en bijvoorbeeld voor reparatiewerkzaamheden. TIG lassen is geschikt voor het fijnere en dunne laswerk. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid en lage lassnelheid die bij het TIG lassen wordt toegepast.

Voor wie is de Introductiecursus Lassen?

Voor deelnemers die zich nog oriënteren en graag kennis willen maken met lassen. Voor de introductiecursus lassen is geen voorkennis vereist.

Wat houdt de Introductiecursus Lassen in?

De nadruk ligt op het opdoen van ervaring in de praktijk. Na een korte uitleg van de basisbeginselen gaan de deelnemers vooral in de praktijk aan de slag met het lassen. Na afloop kan de deelnemer:

 • de kenmerken van verschillende lastechnieken uitleggen.
 • uitleggen wanneer je welke lastechniek toepast.
 • toelichten hoe je het lasapparaat bedient.
 • uitleggen hoe je de draadgeleiding kan wisselen.

Startdata

Den Helder (4 avonden)

 • Geen data beschikbaar voor aanvraagtijdvak STAP-Budget 3 juli 2023

Zaandam (4 avonden)

 • 5, 7, 12 en 14 september 2023 - aanvraagtijdvak STAP-Budget 3 juli 2023 10:00

Heerhugowaard (4 avonden)

 • 5, 7, 12 en 14 september 2023 - aanvraagtijdvak STAP-Budget 3 juli 2023 10:00
Gebruik maken van het STAP-Budget?

Om de cursus gratis te kunnen volgen dien je tijdig een aanvraag te doen op het STAP portaal op één van de aangewezen aanvraagperiodes (6 per jaar). Volg de stappen en dan komt het helemaal goed:

 1.  Alles begint met een aanmelding voor de cursus "Introductiecursus lassen" via het inschrijfformulier.
 2. Je ontvangt het STAP-aanmeldbewijs.

Klik hier voor een overzicht van de aankomende aanvraagperiodes. De eerstvolgende is 3 juli 2023 om 10:00. Zorg dat je er op tijd bij bent, want er is een beperkt STAP-budget beschikbaar (op = op). De ervaring leert dat het budget binnen een paar uur op kan zijn. Hier de stappen die je moet volgen:

 1. Log in met je DigiD op het STAP-portaal
 2. Upload je STAP-aanmeldingsbewijs (dat je van Tetrix hebt gekregen).
 3. Vul je student-, klant- of inschrijfnummer in (dat je kunt vinden op je STAP-aanmeldingsbewijs).
 4. Bevestig de opleiding die via een vooraanmelding door de opleider voor je is klaargezet (en anders: selecteer zelf de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs is opgenomen).
 5. Beantwoord nog enkele vragen over je situatie.
 6. Dien je aanvraag in.
 7. Wacht op reactie van UWV.
 8. Na toekenning ontvang jij en ook je opleider bericht van UWV. UWV maakt het geld over naar de opleider (je krijgt dus zelf geen geld op je rekening).

Heb je het budget? Gefeliciteerd! Je mag dan van de overheid de cursus volgen bij ons. Je ontvangt van ons ook een bericht voor de definitieve startdatum (deze is namelijk afhankelijk van het aantal deelnemers dat het budget weet te bemachtigen).

Is het budget op? Dan kun je je uit schrijven van de cursus door een mail te sturen aan cursus@tetrixtechniek.nl dat je het budget niet hebt weten te bemachtigen. Je zou op het volgende aanmeldblok (2 maanden later) opnieuw een poging kunnen doen. Vergeet dan niet om een nieuw aanmeldbewijs te vragen. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf of via je werkgever de cursus te bekostigen, zodat je toch zekerheid hebt om wel deel te nemen.

Heel veel succes en we hopen je bij Tetrix als cursist te mogen ontvangen.

Tips voor het aanvragen van het STAP-Budget

Het STAP-Budget is enorm populair, waardoor de ervaring is dat het bemachtigen van het budget een uitdaging is, daarom bieden we hierbij een aantal tips die je helpen om je succesvol aan te melden:

TIP 1: Log op tijd in (09:45) met je DigiD. Klik op ‘aanvragen STAP-Budget’. Je komt dan in een wachtruimte terecht. De wachtrij wordt zichtbaar om 10:00 uur. Je plek in de wachtrij wordt willekeurig bepaald. Dit betekent dat de kans bestaat dat je zowel op de eerste als op de laatste plek in de wachtrij kan komen. Klik je na 10:00 op ‘aanvragen STAP-Budget’, dan sluit je automatisch achteraan in de wachtrij op volgorde van binnenkomst en is de kans groot dat je geen budget zult bemachtigen.

TIP 2: Log gerust in op verschillende browsers en/of computers. Met meerdere logins maak je meer kans op het STAP-Budget.

TIP 3: Zorg dat je het aanmeldbewijs klaar hebt staan (digitaal opslaan) en je DigiD inlog gegevens bij de hand hebt.

TIP 4: Reserveer voldoende tijd (minimaal 1 tot 2 uur) voor het proces om het budget te bemachtigen.

TIP 5: Naar verwachting zal (i.v.m. bezuinigingen) vanaf 2024 de overheid geen STAP-budget meer beschikbaar stellen. Pak dus nu je kans!

Praktische informatie

Om deel te nemen aan de introductiecursus lassen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Indien niet beschikbaar, worden deze beschikbaar gesteld. Laskappen en handschoenen worden door Tetrix beschikbaar gesteld.

Indien gewenst kan de deelnemer zijn of haar eigen lasapparaat en overige middelen meenemen.