fbpx

Lascertificaten

In de lastechniek weet je pas zeker dat een las goed is, als deze destructief is onderzocht. Om de kwaliteit te garanderen wordt er in binnen de lastechniek gewerkt met certificeringen.

Het certificeren van een las betekent het verklaren dat iets of iemand heeft bewezen dat het aan de eisen voldoet. Een (las) certificaat toont aan dat een persoon, organisatie, product of dienst voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Via Tetrix kan jij als lasser gecertificeerd worden voor een lasserskwalificatie (LK) volgens de normen:

  • Lasserskwalificatie - EN ISO 9606-1
  • Lasserskwalificatie - EN ISO 9606-2

Wat kun je met Lascertificaten

  • Met een lascertificaat voldoe je aan opgestelde kwaliteitsnormen
  • Een lascertificaat is een document waarin staat welke werkzaamheden gecertificeerd kunnen worden uitgevoerd door de lasser in kwestie
  • Lascertificaat behalen volgens de norm NEN-EN-ISO-9606-1/2

Cursussen

Lasserskwalificatie (LK)

niveau

Wat is een lascertificaat

Een lascertificaat is een certificaat waarbij de lasser aantoont dat hij vakvaardig is en kan voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

Welke lascertificaten zijn er?

De meeste gebruikte lascertificaten zijn volgens de normen NEN-EN-ISO 9606-1 en 9606-2. Het verschil tussen het lascertificaat is de materiaalsoort. De 9606-1 is voor staalsoorten en de 9606-2 is voor aluminium (en legeringen). Naast deel 1 en 2 van de lascertificaten loopt de norm 9606 op tot 3, 4 en 5. Deel 3 is voor Koper, deel 4 voor Nikkel en deel 5 voor Titanium en Zirkonium. Als de materiaalsoort gekozen is, wordt er een keuze gemaakt in laspositie, lasproces en lastoevoegmateriaal.

Hoe lang is een lascertificaat geldig?

Iedere 6 maanden dient de lasser te kunnen aantonen dat hij vakvaardig is en kan voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Dit kan door middel van een rapportage uit eerder uitgevoerd werk of een 6-maandelijkse proeflas. Vervolgens moeten er om de twee jaar, twee lassen gelegd worden tijdens de laatste 6 maanden van de geldigheidsperiode. Deze lassen moeten worden beproefd door middel van radiografisch- of ultrasoon- of destructief onderzoek. De beproeving resultaten moeten aantonen dat de lasser met inachtneming van de oorspronkelijke lasomstandigheden heeft gewerkt. De proef verlengt het certificaat van de lasser voor een volgende 2 jaar.

Wat is het verschil tussen een lascertificaat en lascursus of lasdiploma?

Een lasdiploma is een diploma wat na het behalen geen einddatum heeft. De lasser heeft een afnamemoment (examen) meegedaan, hier is zijn theoretische kennis en praktijk getoetst en met positief resultaat behaald. Voor het behalen van een lasdiploma zijn er verschillende lascursussen overdag en in de avond. Het zou kunnen voorkomen dat een lasser al geruime jaren geen las heeft gelegd maar nog wel zijn diploma heeft.

Voor een certificaat is deze constructie niet mogelijk, hier wordt de lasser om de 6 maanden geacht zijn kennis te kunnen aantonen en om de 2 jaar weer een volledig werkstuk te lassen. Is de lasser een geruime periode niet meer actief of niet in staat de kwaliteit te leveren van het certificaat, dan kan het zo zijn dat zijn certificaat vervalt.

Neem daarom op tijd contact met ons op.