fbpx

Cursus Basisvaardigheden Lassen

In het kort

Niveau Beginner
Looptijd 2 dagen of 4 avonden
Vooropleiding Geen opleiding vereist
Diploma Tetrix Certificaat
Locatie Den Helder, Heerhugowaard en Zaandam
Startdatum Op aanvraag
Taal Nederlands
Prijs €825,- (exclusief BTW)
> Informatie/offerte aanvraag

Cursus Basisvaardigheden Lassen

Wij bieden een boeiende 2-daagse cursus basisvaardigheden lassen (of 4 avonden) waarbij je de basisbeginselen van het lassen onder de knie krijgt.

Voor wie is de cursus Basisvaardigheden Lassen?

Deze cursus is bedoeld voor deelnemers die de basis van het lassen willen beheersen, bijvoorbeeld voor hobbyprojecten zoals sleutelen aan een auto of boot. Na een korte uitleg van de basisbeginselen ga je vooral praktisch aan de slag met lassen. Je maakt kennis met diverse lastechnieken en kunt vervolgens het lasproces kiezen dat het beste bij jou past.


Wat is de inhoud van de cursus basisvaardigheden lassen

Na het volgen van de basiscursus lassen kan de deelnemer eenvoudige lasverbindingen maken. Tijdens deze cursus ga je kennis maken met de lastechnieken MIG/MAG, TIG en BMBE (elektrode). Vervolgens kun je aan de slag met het lasproces dat voor jou het meest toepasselijk is. MAG lassen is door zijn veelzijdigheid en snelheid een van de meest gebruikte technieken. Deze techniek wordt vooral in de werkplaats toegepast. BMBE is de afkorting van booglassen met beklede elektrode, deze techniek is geschikt voor korte lasverbindingen en bijvoorbeeld voor reparatiewerkzaamheden. TIG lassen is geschikt voor het fijnere en dunne laswerk. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid en lage lassnelheid die bij het TIG lassen wordt toegepast. Na afloop kan de deelnemer:

  • de kenmerken van verschillende lastechnieken uitleggen;
  • uitleggen wanneer je welke lastechniek toepast;
  • toelichten hoe je het lasapparaat bedient;
  • uitleggen hoe je de draadgeleiding kan wisselen;
  • Een eenvoudig laswerkstuk maken.
Mag ik ook lassen met mijn eigen lasapparatuur?

Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen lasapparatuur mee te nemen, om daarmee te kunnen oefenen onder begeleiding.

Praktische informatie

Om deel te nemen aan de introductiecursus lassen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Indien niet beschikbaar, worden deze beschikbaar gesteld. Laskappen en handschoenen worden door Tetrix beschikbaar gesteld.

Indien gewenst kan de deelnemer zijn of haar eigen lasapparaat en overige middelen meenemen.

Lascursus via het STAP-Budget

Vanaf 1 augustus 2023 is het niet meer mogelijk om de Introductiecursus lassen gratis te volgen via het STAP-Budget. Lees hier meer over de berichtgeving.