TIG lassen (staal/rvs/aluminium)

In het kort

Niveau Niveau 1 t/m 4
Looptijd Dagopleiding: 10 dagen van 08:30 tot 16:00 uur - Avondopleiding: 20 avonden van 17:30 tot 21:00 uur
Vooropleiding Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. 
Diploma Na afloop van iedere opleiding kan examen worden gedaan voor een erkend NIL-diploma. Om dit lasdiploma te behalen, moeten een praktijk- en een theorie-examen succesvol worden afgerond. Deelnemers die theoretisch minder sterk zijn, kunnen ook alleen een praktijkverklaring halen. 
Locatie Den Helder, Heerhugowaard, Zaandam
Prijs Bekijk de prijslijst
Schrijf je in

TIG lassen (staal/rvs/aluminium)

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Bij deze methode wordt een inert (niet-actief) gas gebruikt. TIG lassen is een vorm van elektrisch booglassen en wordt als complex ervaren. De reden hiervoor is dat het toevoegmateriaal handmatig moet worden toegevoegd. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces. TIG lassen is een nauwkeurige lastechniek waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken. Je verder verdiepen en bekwamen in deze nauwkeurige lastechniek? Dat kan met deze cursus.

Deze cursus wordt aangeboden op niveau 1 t/m 4:

  • Niveau 1: voor iedereen
  • Niveau 2: diploma niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: diploma niveau 2 is verplicht
  • Niveau 4: diploma niveau 3 is verplicht

Voor wie is de cursus bedoeld?

TIG lassen wordt veel gebruikt bij specialistisch leidingwerk, bijvoorbeeld voor de voedingsindustrie, machinebouw en voor projecten waarbij hoge eisen worden gesteld aan de laskwaliteit en het uiterlijk. Deze opleiding is met name geschikt voor medewerkers in deze sectoren. De opleiding is ook toegankelijk voor andere deelnemers die zich willen verdiepen in TIG lassen.

Wat houdt de cursus in?

De opleiding bestaat uit een theoretisch deel (klassikaal en zelfstudie) en praktisch deel. De nadruk van de opleiding ligt op de handvaardigheidstraining, gericht op de praktijk.

  • Niveau 1: voor de beginnende lasser. De nadruk ligt op de lasprocessen en apparatuur.
  • Niveau 2: voor de beginnende lasser die zijn basisvaardigheden wil uitbreiden. De nadruk ligt op materialen en hun gedrag bij het lassen.
  • Niveau 3: voor de gevorderde lasser. De nadruk ligt op constructies en ontwerp.
  • Niveau 4: voor de gespecialiseerde lasser. De nadruk ligt op fabricage en toepassingen.

Praktische informatie

Om deel te nemen aan de cursus zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. De deelnemer neemt zelf een overall en veiligheidsschoenen mee. Laskappen en handschoenen zijn uiteraard aanwezig.