fbpx

De techniek staat te springen om personeel, zelfs in deze crisis

Zaancampus, een brede samenwerking tussen gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, onderwijsinstellingen en technische bedrijven uit de regio, gaat verder onder de naam Techlands. Het doel van de samenwerking is het tekort aan technisch personeel verder terug te brengen. ‘Techlands helpt mensen aan een baan in de techniek. Namelijk met opleidingen die goed aansluiten op de behoefte van het bedrijfsleven’, legt wethouder Economische Zaken Hans Krieger uit.

Volgens het UWV is er nog steeds sprake van krapte op de arbeidsmarkt binnen technische functies. Wethouder Krieger: ‘Zaanstad heeft relatief een groot aantal werkzoekenden. Tegelijkertijd hebben we prachtige, innovatieve bedrijven met openstaande vacatures waar ze niet de juiste mensen voor kunnen vinden. Techlands geeft technische opleidingen op allerlei niveaus zodat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt dichter bij elkaar komen. We vinden het belangrijk om mensen via opleidingen te begeleiden naar beroepen waar veel vraag naar is. Zeker in deze coronatijd.’

Kans op een toekomstbestendige baan
Techlands startte in 2019 onder de naam Zaancampus. Met als doel om meer mensen te helpen aan een toekomstbestendige baan. Techlands richt zich op jongeren, zij-instromers en medewerkers die al in de techniek werken. Zij krijgen opleiding en bijscholing voor de huidige en toekomstige beroepen binnen de regionale foodproces-bedrijven, de maakindustrie, de installatiebranche en de bouw. In 2019 hebben 1.900 mensen een opleiding gevolgd die valt binnen Techlands. Het doel is dat dit er in 2025 bijna 2.400 zijn.

Verdere uitbreiding onderwijsaanbod
De opleidingspartners en de aangesloten bedrijven hebben nu een meerjarenplan uitgewerkt voor uitbreiding en vernieuwing van het onderwijsaanbod. Het gaat om moderne opleidingen waarin verschillende technieken en toepassingen samenkomen. Denk aan Smart building, Zorgtechniek, Service & Maintenance en Robotica. Ook komen er meer flexibele modules voor om-, bij- en herscholing. Vakdocenten en professionals uit het bedrijfsleven begeleiden de ‘studenten’.

Nieuwe locatie Techlands
Naast de bestaande locaties van Regio College en IW Noord-Holland aan de Cypressehout, het nabijgelegen Fieldlab Robotica en de locatie van Regio College en Bouwmensen aan de Jufferstraat, komt er aan de Aris van Broekweg een nieuw pand voor Techlands. Op deze zichtlocatie gaan de metaalopleider Tetrix Techniek, Regio College, Engie en andere bedrijven nauw samenwerken. Ook komt er een ruimte voor het VMBO om ondersteunende technieklessen te volgen. De gecombineerde procedure voor de bestemmingsplanwijziging en vergunningaanvraag loopt. Naar verwachting start de bouw deze zomer.

Website
www.techlands.nl

LinkedIn-pagina
https://www.linkedin.com/company/techlands)