fbpx

Femke doet mee aan de Skillsheroes kwalificatie wedstrijd

Femke Al, 19 jaar en derdejaars student Allround Constructiewerker bij het Horizon College & Tetrix Techniekopleidingen, doet dit jaar mee aan de Skills Heroes vakwedstrijd TIG-lassen. Ze heeft zich via de voorronde bij Tetrix Heerhugowaard geplaatst voor de kwalificatiewedstrijd op 11 februari. Haar doel is om zich daar te kwalificeren voor de nationale finale en het dan op te nemen tegen studiegenoten uit heel Nederland. Femke: "Ik wil bewijzen dat vrouwen niet onderdoen voor een mannenwereld."

Femke komt uit Alkmaar en vindt het naast lassen leuk om piano te spelen en met vriendinnen af te spreken. Een paar jaar geleden maakte zij op een opvallende beroepskeuze. "Toen ik op de middelbare school zat, was stagelopen een onderdeel van de opleiding. Als toenmalig paardenmeisje wilde ik dat graag doen op een manege, maar dat lukte niet. Mijn vader is techniekdocent en hij probeerde mij ook enthousiast te maken voor techniek. Ik had op dat moment twee verzorgpaarden op een industrieterrein naast het lasbedrijf Demaco. Mijn vader het het idee om een stageplaats bij Demaco aan te vragen. "Zo kun je af en toe bij je paarden kijken." Zo gezegd en gedaan. Ik heb bij Demaco echt van alles geleerd. Ook het lassen. Ik kwam er al snel achter dat ik het lassen heel leuk vind. Ik vind het ook echt een meidenberoep. Lassen is vaak namelijk best een priegelwerk. En dat is echt een vrouwending! Demaco merkte mijn enthousiasme op en heeft mij een opleiding aangeboden via Tetrix Techniek. Zo is mijn keuze voor het vak ontstaan. Grappig eigenlijk, hoe je ergens in kunt rollen.

Skills

Marnix Sombroek, techniekopleider bij Tetrix Techniekopleidingen, geeft zijn studenten jaarlijks de mogelijkheid om via het Horizon College mee te doen aan de vakwedstrijd lassen. Femke was enthousiast en meldde zich aan. "Ik wist meteen dat ik hieraan wil meedoen. Ik wil mij meten met anderen. Hoe tof is het dat ik mij als vrouw op deze manier kan uitdagen in deze, toch nog mannenwereld? Kom maar op! Inmiddels heb ik mij in de voorronde op school geplaatst en mag ik in februari deelnemen aan de kwalificatiewedstrijd bij het Da Vinci College. Hier mag ik het opnemen tegen andere lasstudenten uit het hele land. Heel spannend."

Goud is het doel

Femke wordt in haar Skills-traject begeleidt door haar docent Marnix. Marnix bereidt mij voor op mijn deelname door veel samen te oefenen. Ik weet niet heel goed wat ik van mijn deelname kan verwachten omdat vakwedstrijden voor mij nieuw zijn. Thuis leven ze enorm met mij mee en hebben ze veel vertrouwen in mijn deelname. Ook mijn klasgenoten leven met mij mee. Dat geeft moed. Ik ga natuurlijk voor de eerste plaats. Goud is het doel!

Lassen voor iedereen

Femke geeft aan dat lassen niet een jeugddroom is geweest. "Door toeval is lassen op mijn pad gekomen. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou  vinden. Ik raad leeftijdsgenoten dan ook aan om uit hun comfortzone te stappen. Probeer te denken waar je blijk van wordt en neem eens een ongewone stap. Wie weet waar je belandt! Lassen raad ik trouwens iedereen aan".

Femke is bezig met haar voorbereiding op de kwalificatiewedstrijd TIG-lassen, waar zij het in januari 2022 opneemt tegen dertien jongens. Naast Femke heeft Brett (Tetrix X Horizon College) zich geplaatst voor de kwalificatiewedstrijd MAG/BMBE Lassen.