fbpx

Kees vertelt over zijn leerwerkplek…..

bij Demaco Holland te Noord-Scharwoude

Kees volgt de opleiding Technicus Mechatronica Systemen, hij zit in het eerste jaar van deze mbo bbl opleiding op niveau 4! Hij heeft echter al een verleden bij Tetrix. Hij zit inmiddels al vier jaar bij ons. Kees heeft in 2020 zijn Allround Constructiewerker diploma op niveau 3 behaald en is datzelfde jaar gestart in de mechatronica. En dat allemaal bij Demaco Holland bv. Op dit moment biedt Demaco een leerwerkplek aan maar liefst zeven leerlingen via Tetrix. Dit betreft zowel mechatronica- als constructie leerlingen op verschillende niveaus. Kees volgt praktijklessen via Tetrix en de theorie wordt verzorgd door het Horizon College in Heerhugowaard. Dit keer is opleidingsadviseur Lisa bij Kees en zijn praktijkbegeleider Arjen Bakker op bezoek geweest in Noord-Scharwoude.

In gesprek met Kees de Vries – eerstejaars mechatronica niveau 4

Bij welk bedrijf werk je en wat doen ze? “Ik werk sinds april 2019 bij Demaco in Noord-Scharwoude. Demaco is specialist in cryogene infrastructuren. Dit houdt kortgezegd in dat gassen vloeibaar worden gemaakt. Dit werk is heel specialistisch en een klein foutje kan al grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat we ons werk heel nauwkeurig uitvoeren.”

Wat doe jij precies bij Demaco? “Ik ben nu voornamelijk nog veel aan het lassen. Vooral het aflassen vind ik een leuk onderdeel van mijn werk. Nu ik begonnen ben met mechatronica ga ik binnenkort naar de testafdeling om weer nieuwe technieken te leren, waaronder vacuümtechniek. Dit lijkt me super interessant.”

Wat maakt het zo leuk om bij Demaco te werken? “Het werk zelf is leuk en de branche is heel erg interessant. Verder zie ik dat het werk aansluit op mijn opleiding en dat ik die twee met elkaar kan combineren. Ook is elke dag anders en zijn er veel afwisselende projecten bij Demaco, dit houdt het uitdagend. Zowel tijdens mijn opleiding als allround constructiewerker als mijn huidige opleiding kan ik genoeg (nieuwe) dingen leren bij Demaco.”

Waarom heb je voor BBL+ en Tetrix gekozen? 

Eerlijk gezegd wist ik totaal nog niet wat ik wilde gaan doen. Toevallig was mijn neef werkzaam in de metaalsector en dat leek me toen wel wat. Destijds ben ik begonnen met niveau 3 constructie en dat was een zware rit, nu volg ik niveau 4 mechatronica en ik merk dat het beter bij me past. Het niveau sluit meer aan en de inhoud van de opleiding is voor mij ook uitdagender. Ik hoop dat ik nog veel kan leren bij Demaco in de aankomende 2,5 jaar.”

In gesprek met Arjen Bakker – sinds 2012 al praktijkbegeleider en nu officieel sinds één jaar opleidingscoördinator

Arjen is ooit begonnen met twee mechatronica leerlingen maar dat aandeel is inmiddels flink uitgebreid. Ze hebben bij Demaco altijd leerlingen gehad en vinden het ook belangrijk om deze jonge doelgroep een kans te bieden. Gelukkig blijven de meeste leerlingen ook bij het bedrijf werken na het afronden van de opleiding. Ze komen vaak binnen op 16-jarige leeftijd en dat vraagt veel geduld in het begin. Arjen vindt het leuk om de leerlingen te zien groeien en ze daarbij te ondersteunen in de rol als mentor. “Aan de ene kant moet je ze de ruimte geven om te ontwikkelen en aan de andere kant moet je ook wel echt vinger aan de pols houden. Uiteindelijk verwachten we wel dat leerlingen zelfstandig worden, kritisch nadenken en niet zomaar alles aannemen. Daar hebben we als bedrijf ook veel baat bij".

Hoe gaat het met Kees bij Demaco? "Eigenlijk ging het bij ons vanaf de start al goed met hem. Hij heeft een goede werkhouding en komt relaxt over. Soms was dat echter iets té relaxt, dit kwam vooral naar voren op school. Het heeft wat pijn en moeite gekost maar hij is geslaagd voor niveau 3 en doet nu zijn vervolgopleiding mechatronica niveau 4.

“Door de wisseling van opleiding hopen wij te ontdekken waar Kees zijn hart ligt. Het staat vast dat we heel blij zijn met Kees door zijn snelle leercurve en inzet bij ons.”