fbpx

Lassen is voor iedereen

Florine (15) heeft dat onlangs zelf meegemaakt. Florine zit op dit moment in het derde jaar van haar VWO opleiding op het Sint Michäel College in Zaandam. Ze vindt het jammer dat ze op school heel weinig doen aan handvaardigheid of techniek, daarom is ze constant op zoek naar leuke hobby’s in haar vrije tijd. Zo doet ze al aan timmeren en kickboksen, maar dat kan niet meer vanwege corona, daarom is ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die werd gevonden in lassen. “Maar ik had van te voren geen idee wat lassen is hoor”.

Florine haar levensdoel is: alles proberen in het leven, van bungyjumpen tot, ja ook lassen! Na een kennismaking bij Tetrix Zaandam heeft Florine besloten dat ze graag een aantal dagen meedraait met de avondcursus, gewoon tussen de volwassenen in dus. Dat Florine talent heeft was ons gelijk duidelijk, na twee avonden is ze al in staat om te hechten en lasjes zelfstandig aan te leggen. Tijdens het lassen heeft ze zelfs de tijd om even uit te leggen hoe het allemaal werkt, de hoeveelheid ampère en dat we wel even afstand moesten houden in verband met de veiligheid.

Wat weet je nog meer van lassen?
“Er zijn verschillende soorten in het lassen, ik doe zelf MAG lassen, maar je hebt ook MIG, TIG en BMBE. In iedere lassoort zijn er 4 levels (niveaus).  Ik zou een cursus kunnen doen op MAG niveau 1, maar ik ga dat waarschijnlijk niet gebruiken in de toekomst. Dus daarom doe ik een verkorte versie, het is leuk om tussen de andere deelnemers te worden behandeld alsof ik één van hen ben”.

De groep waarin Florine meedraait is erg divers, zo draaien er twee Tetrix leerlingen mee die hun MAG NIL niveau 2 lasdiploma willen behalen. Daarnaast zijn er twee deelnemers die nog nooit hebben gelast en daarom op niveau 1 aan het lassen zijn. De expertise zit hem bij de heren van OVEC Multiservice, zij gaan beide voor een NIL niveau 3 diploma in MAG lassen.

Techniekopleider Ramon is erg trots op zijn pupil. “Ze is erg leergierig en pakt het snel op, inmiddels kan ik haar gewoon een opdracht geven en gaat ze aan de slag”.

Lassen is voor iedereen
Kortom lassen is écht voor iedereen. Iedereen kan het leren en er wordt praktijkles gegeven op alle niveaus. Verkorte lascursus, of een volledig traject met als afsluiting een NIL-examen, het kan allemaal.

Voordelen van onze lasopleidingen

- Altijd een cursus in de buurt (Den Helder, Heerhugowaard of Zaandam);
- Zowel dag- als avondopleidingen;
- Maatwerk mogelijk (verkorte of uitgebreide opleiding);
- 0-meting voor aanvang, kijken hoe je ervoor staat;
- Mogelijkheid tot behalen NIL-diploma, keuze voor extra theorie-examen is vrij.

Klik hier voor één overzicht van onze lasopleidingen.