fbpx

Leren lassen? Het kan bij Tetrix Techniek

Wat is lassen?

Lassen is het verbinden van metaaldelen tot één geheel. Tijdens het lassen wordt er gebruik gemaakt van hoge temperaturen om het materiaal te laten smelten. Nadat het materiaal in vloeibare toestand is gebracht, kan het worden samengevoegd op het te lassen werkstuk. Anders dan bij solderen, smelt bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal.

Wat maakt lasser een leuk beroep?

Als lasser heb je een bijzonder beroep! Je bent een vakman en kan werken aan allerlei constructies, bijvoorbeeld de staalconstructie van een voetbalstadion of een boorplatform, maar ook iets kleiners, zoals een eetkamerstoel of een frame van een fiets. Lassen is heel divers! Daarnaast heb je ook nog eens een grote verantwoordelijkheid, want jij bent verantwoordelijk voor de door jou gemaakte verbindingen. Een echte lasbaas beheerst verschillende lastechnieken en kan die toepassen op verschillende materiaalsoorten.

Wat zijn de verschillende lastechnieken?

Er bestaan veel diverse lastechnieken. Welke lastechniek je gebruikt is afhankelijk van meerdere factoren zoals: laspositie, materiaal en grootte van het werkstuk. Iedere lastechniek heeft zo zijn eigen voor- en tegens. De meest gebruikte lastechnieken zijn MIG/MAG, TIG en BMBE.

MIG/MAG lassen

MIG en MAG lassen zijn lastechnieken die erg op elkaar lijken, waardoor het over het algemeen gezien wordt als één lastechniek. De techniek bij MIG en MAG lassen is namelijk hetzelfde. Tijdens het MIG/MAG lassen wordt er continue een draad aangevoerd uit de lastoorts. Zo ontstaat er een boog tussen deze draad en het werkstuk. Maar wat is het nou het verschil? Het verschil zit hem in het gebruikte gas. MIG is een afkorting voor Metal Inert Gas, dit noem je ook wel inactief gas (bijvoorbeeld Argon). MAG staat voor Metal Active Gas, ofwel actief gas (bijvoorbeeld CO2). Het zijn de meest gebruikte lastechnieken vanwege de veelzijdigheid en lassnelheid.

TIG lassen

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Bij deze methode wordt een inert (niet-actief) gas gebruikt. TIG lassen is een vorm van elektrisch booglassen en wordt als complex ervaren. De reden hiervoor is dat het toevoegmateriaal handmatig moet worden toegevoegd. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces. TIG lassen is een nauwkeurige lastechniek waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken.

Elektrode / BMBE lassen

BMBE lassen is de afkorting voor booglassen met beklede elektrode. Deze techniek hoort bij elektrisch booglassen. Bij het lassen wordt een afsmeltende elektrode gebruikt met een metalen kern. Deze elektrode geleidt stroom en wordt tevens gebruikt als toevoegmateriaal. Deze lastechniek wordt veel toegepast om buiten te lassen in bijvoorbeeld de offshore en scheeps- en bruggenbouw.

Hoe word ik een lasser?

Lasser word je niet zomaar want het is echt een vak voor specialisten. Om lasser te worden moet men een MBO Techniek BBL opleiding (werken en leren) of lascursus volgen om de lasvaardigheden onder de knie te krijgen. De lascursussen zijn over het algemeen beschikbaar in zowel dag- als avondcursussen.

Welke cursus of opleiding moet ik kiezen?

De keuze voor een opleiding tot lasser is volledig afhankelijk van jouw eigen behoefte en of die van jouw bedrijf. We adviseren dan ook om een gratis 0-meting te komen doen. Tijdens een 0-meting kijken we naar jouw niveau en wensen die je hebt in het lassen. Vervolgens kunnen we samen kijken naar een passende cursus of opleiding. Er zijn een aantal zaken die bepalen welke cursus voor jou geschikt is. Er is keuze uit de volgende cursussen;

  • Dagcursus BMBE | MAG | MIG | TIG lassen (8 dagen) met NIL lasdiploma
  • Avondcursus BMBE | MAG | MIG | TIG lassen (16 avonden) met NIL lasdiploma
  • Tweedaagse Introductiecursus lassen – Kennismaking met lassen
  • Maatwerktraining

NIL lasdiploma behalen

Om een NIL lasdiploma te behalen, moeten de cursisten een praktijkexamen en een theorie-examen succesvol afronden. Dit kan op niveau 1 t/m 4, waar niveau 1 voor de beginnende lasser is en niveau 4 voor de expert. Voor mensen die theoretisch minder sterk zijn, is er de mogelijkheid om alleen een praktijkverklaring via het NIL te behalen. Wil je geen examen doen, dan kun je bij ons ook alleen de training volgen. Je ontvangt dan een certificaat van Tetrix.

Lascertificaten voor de ervaren lasser

Via Tetrix kan jij als lasser je lascertificaat behalen. Met een lascertificaat toont de lasser aan dat deze vakvaardig is en kan voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Wil je als lasser je lasserskwalificatie halen, dan heb je bij Tetrix de keuze uit de NEN-EN-ISO9606-1 norm en de NEN-EN-ISO9606-2 norm.