fbpx

Marlo vertelt over zijn leerwerkplek…..

bij Magifa Zaanstad in Zaandam

Een overstap van een BOL opleiding Instrumentenmaker naar de opleiding Allround Precisieverspaner volgens het BBL principe (werken en leren). Dat is de stap die Marlo heeft genomen, hij is nieuw bij Tetrix. Vanwege zijn opgedane kennis in de BOL kan hij versnelt zijn BBL-traject afronden en begint hij in het tweede leerjaar van de opleiding Allround Precisieverspaner bij Tetrix en het ROC van Amsterdam. Opleidingsadviseur Ad van der Lee ging met hem in gesprek. Waarom een overstap en hoe zijn je eerste ervaringen bij Magifa Zaanstad? 

Ad in gesprek met Marlo.

Zeg Marlo. Waarom heb jij destijds voor de opleiding Instrumentenmaker gekozen?

"Nadat ik mijn VMBO-TL diploma had behaald vond ik het moeilijk om een goede studierichting te vinden. Via een banenmarkt op school heb ik me ingeschreven voor een meeloopdag op de Leidse Instrumentmakers School (LIS) in Leiden. Tijdens deze meeloopdag kwam ik in aanraking met het vak instrumentmaker en kon ik me helemaal vinden in de nauwkeurigheid van werken en besloot om daar een BOL opleiding te volgen".

Na twee jaar besloot je over te stappen naar de BBL opleiding Allround Precisieverspaner. Had je het niet naar je zin?

"Door de coronapandemie kwamen we bijna niet meer op school en moesten we de lessen online volgen. Deze manier van leren past niet bij mij en ik ben ook geen boekenmens. Na mijn stage bij een bedrijf in Friesland wist ik dat de manier van werken en leren beter bij mij past en heb ik een keuze gemaakt om over te stappen naar de BBL. Uiteindelijk ben ik voor de theorie bij het ROC van Amsterdam gekomen, ga ik via Tetrix praktijklessen volgen en heb ik kunnen solliciteren bij Magifa Zaanstad".

Wat gaf de doorslag om bij Magifa te gaan werken in de BBL?

"Er zijn voor mij hele goede doorgroeimogelijkheden bij Magifa. Ze hebben namelijk veel CNC (computergestuurde) bewerkingsmachines met diverse toepassingsmogelijkheden. Ik heb dus genoeg mogelijkheden op mijzelf te specialiseren en ontwikkelen. Daarnaast hangt er een fijne gemoedelijke sfeer en is er een hoog kwaliteitsniveau bij dit bedrijf!"

In de verspaning heb je zowel draaien en frezen, welke techniek heeft jouw voorkeur?

"Het maakt mij echt niet uit! Tijdens mijn BOL opleiding heb ik voornamelijk ervaring opgedaan met conventioneel draaien en dat ging me goed af. Magifa heeft zich vooral op CNC frezen gericht en dat begin ik steeds beter te begrijpen!"

Hoe moeilijk is dat dan, om zo'n CNC machine aan het werk te zetten?

"In het begin is het wel moeilijk hoor, je hebt ook nog verschillende besturingsmerken, bijvoorbeeld Siemens, Fanuc of Heidenhain. Maar als je er een tijdje mee bezig bent en de G-codes kent ben je er snel mee onderweg. Nu mag ik al producten inspannen en het bewerken in gang zetten". Gaaf hoor! Gewoon doen en leren!

Wat zijn de voordelen van een switch van BOL naar BBL?

Ik merk dat ik het vak sneller leer door het werken en leren (BBL) dan in de BOL. Ik heb nu ook nog eens gezellige collega’s om me heen en daarnaast is het een prettig voordeel dat ik mijn bijbaantje als pizza bezorger en keukenhulp kon opzeggen en geld verdien via mijn nieuwe leerbedrijf Magifa.

In gesprek met Erik Fritz - Praktijkbegeleider bij Magifa Zaanstad

Hoe gaat het met Marlo sinds zijn komst bij jullie?

"Wij zijn erg blij met hem en hij doet het tot op heden zeer goed. Hij brengt veel energie, is vrolijk en kan soms wat ongeduldig zijn ha-ha. Wij zien hem zeker een goede techneut worden op het gebied van frezen. Ik herken wel wat trekjes van hem in mezelf!"

Wat zijn op dit moment zijn werkzaamheden en hebben jullie daar een bepaalde opzet in?

"Bij Magifa produceren wij voor verschillende industriën zoals Automotive, de vliegtuigindustrie, productiebedrijven en hebben we eindklanten zoals ASML en Nedtrain. Momenteel draait Marlo mee in het seriematige werk. Hij komt dan in aanraking met de programmeertaal en het nameten & controleren van eindproducten. Op deze manier leert hij werken met onze machines, veiligheidsregels en natuurlijk de collega's. Marlo is hier nog maar 1 maand aan de gang! Over een tijdje gaat hij beginnen met het samenstellen en inlezen van freesgereedschappen".

Wij hebben er vertrouwen in dat we een echte vakman in huis hebben gehaald!

Benieuwd naar andere succes verhalen bij: het marinebedrijf, Meyn, Demaco en Damen? Bekijk hier meer!