Verspaningstechnoloog (BBL)

In het kort

Niveau 4 (doorstroom)
Looptijd 2 jaar
Diploma MBO 4
Locatie Amsterdam (in samenwerking met STODT)
Schrijf je in voor deze opleiding

Verspaningstechnoloog (BBL)

Als verspaningstechnoloog ben je verantwoordelijk voor het verspaningsproces. Je bepaalt de freesstrategie, schrijft programma’s in One CNC en bewerkt producten. Daarnaast voer je tussentijds controles uit om de kwaliteit te waarborgen en documenteer je nauwkeurig de gebruikte werkgang. Tijdens de opleiding verspaningstechnoloog leiden wij je op tot verspaningstechnoloog met een rijke toekomst.

Opbouw van de opleiding

Verspaningstechnoloog niveau 4 is een opleiding die is samengesteld in overleg met echte bedrijven.. Aan het eind van deze opleiding krijg je een een mbo-4 diploma. Je wordt dus opgeleid tot het hoogst erkende mbo-niveau.

Het lesprogramma bestaat uit een theoretisch en een praktijkgericht gedeelte. Voor het theoretische gedeelte volg je één dag per week lessen op het ROC. Daarnaast volg je praktijkmodules bij Tetrix Techniekopleidingen. De praktijkgerichte modules worden verzorgd door ervaren instructeurs uit de verspaningsindustrie. In totaal krijg je 6 praktijkmodules die allen 5 dagen duren. De overige tijd van je opleiding werk je in een erkend leerbedrijf. Alles wat je tijdens de opleiding leert kun je dus direct in de praktijk toepassen.

Een goede mix van praktijk en theorie

Tijdens de praktijklessen werk je met conventionele en geavanceerde cnc machines. Bij deze opleiding is ook veel aandacht voor nieuwe technologieën. Als verspaningstechnoloog is het belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig te werk gaat. Je leert ook alles wat je weten moet over kwaliteit, middelen en materialen. En je verdiept je in zaken als klantgerichtheid, presenteren, adviseren, rapporteren en plannen en organiseren. Na het doorlopen van deze praktijkgerichte en projectgestuurde opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog heb je inzicht en kennis van de moderne manier van verspanen.

Wat ga je leren en doen tijdens de opleiding Verspaningstechnoloog?

 • Je maakt je moderne productietechnieken in relatie tot de verspaning eigen; lean produceren en 24/7 productie
 • Je leert hoe je problemen kunt oplossen en productieprocessen kunt optimaliseren (producten van ferro, non-ferro materialen en niet metalen) d.m.v. meerassig draaien of frezen
 • Je kent en bedenkt verspaningsstrategieën voor frezen en draaien
 • Je beheerst van CAD en CAM programmatuur
 • Je leert werken met CNC machines (verbreding/verdieping)
 • Je krijgt inzicht in gereedschapsbeheer, onderhoudsmanagement van machines en weet hoe moderne productiecellen werken
 • Je leert meten in een productieomgeving met en zonder een 3D meetmachine
 • Je leert hoe je goed en professioneel kunt communiceren - intern en extern
 • Je leert demo's maken
 • Je leert calculeren en kostenbewust handelen
 • Je maakt je moderne verspaningstechnieken en spantechnieken eigen
 • Je vertaalt geometrische productspecificaties naar productienauwkeurigheden
 • Je leert hoe je gereedschappen, spanmiddelen en snelwisselsystemen kunt inzetten
 • Je hebt up to date materiaalkennis in relatie tot verspanende technologie
 • AUKOM 1 basisopleiding coördinaten meettechniek in the pocket
 • Je rond een eindproject af (denk aan het gereed maken van de productie van een heel nieuw product)

De toelatingseisen

Heb je (minimaal) een mbo-3 diploma Allround Verspaner en aantoonbare werkervaring? Dan word je toegelaten tot deze opleiding. Niet het juiste diploma maar wel de motivatie, capaciteiten of vergelijkbare ervaring? Dan kun je een intakegesprek en toelatingstoets doen. Met een goed resultaat word je alsnog toegelaten tot de opleiding verspaningstechnoloog, eventueel met een voorbereidingsjaar. Onze opleidingsadviseurs vertellen je hier graag meer over.

De begeleiding  en studiebelasting

Uiteraard krijg je bij Tetrix volop goede begeleiding. Om ervoor te zorgen dat jij binnen twee jaar jouw mbo-4 diploma haalt, staat er een professionele begeleider voor je klaar. Elke week heb je een klassikale bijeenkomst van 8 klokuren plus 4 klokuren voorbereiding. Daarnaast volg je 6 Modules van 40 klokuren en voer je 6 ALP-opdrachten uit, elk met een studiebelasting van circa 40 klokuren.