Verspaningstechnoloog (BBL)

In het kort

Niveau 4 (doorstroom)
Looptijd 2 jaar
Diploma MBO 4
Locatie Amsterdam (in samenwerking met STODT)
Schrijf je in voor deze opleiding

Verspaningstechnoloog (BBL)

Opleiding Verspaningstechnoloog? Heel slim. Bij Tetrix leer je precies wat je nodig hebt bij jouw toekomstige werkgevers. De BBL opleiding verspaningstechnoloog niveau 4 is namelijk samengesteld in overleg met het bedrijfsleven. En alles wat je leert tijdens de lessen kun je ook direct toepassen. Want het lesprogramma bestaat een theoretisch deel en een praktijkdeel. Dit betekent dat je elke week één dag les hebt op het ROC, één dag praktijkonderwijs bij Tetrix volgt en drie dagen aan de slag bent bij een leerbedrijf. 

Een goede mix van praktijk en theorie

Er is tijdens je opleiding veel aandacht voor nieuwe technologieën. Je werkt met conventionele én computergestuurde verspaningsmachines. Het spreekt voor zich dat je daarbij heel nauwkeurig moet werken. Je leert ook alles wat je weten moet over kwaliteit, middelen en materialen. En je verdiept je in zaken als klantgerichtheid, presenteren, adviseren, rapporteren en plannen en organiseren. Na het doorlopen van deze praktijkgerichte en projectgestuurde opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog heb je inzicht en kennis van de moderne manier van verspanen. Je krijgt inzicht in de processen rondom het aansturen en bedienen van geavanceerde CNC machines. Daarnaast kun je op juiste manier anticiperen op productiviteitsverhogende randvoorwaarden om een kwalitatief goed product binnen de gestelde voorwaarden te realiseren. Kortom, een hele fijne mix van theorie en praktijk waarmee jij straks goed uit de voeten kunt!

Wat ga je leren en doen tijdens jou opleiding Verspaningstechnoloog?

 • Je maakt je moderne productietechnieken in relatie tot de verspaning eigen; lean produceren en 24/7 productie
 • Je leert hoe je problemen kunt oplossen en productieprocessen kunt optimaliseren (producten van ferro, non-ferro materialen en niet metalen) d.m.v. meerassig draaien of frezen
 • Je kent en bedenkt verspaningsstrategieën voor frezen en draaien
 • Je beheerst van CAD en CAM programmatuur
 • Je leert werken met CNC machines (verbreding/verdieping)
 • Je krijgt inzicht in gereedschapsbeheer, onderhoudsmanagement van machines en weet hoe moderne productiecellen werken
 • Je leert meten in een productieomgeving met en zonder een 3D meetmachine
 • Je leert hoe je goed en professioneel kunt communiceren - intern en extern
 • Je leert demo's maken
 • Je leert calculeren en kostenbewust handelen
 • Je maakt je moderne verspaningstechnieken en spantechnieken eigen
 • Je vertaalt geometrische productspecificaties naar productienauwkeurigheden
 • Je leert hoe je gereedschappen, spanmiddelen en snelwisselsystemen kunt inzetten
 • Je hebt up to date materiaalkennis in relatie tot verspanende technologie
 • AUKOM 1 basisopleiding coördinaten meettechniek in the pocket
 • Je rond een eindproject af (denk aan het gereed maken van de productie van een heel nieuw product)

De toelatingseisen

Heb je (minimaal) een mbo-3 diploma Allround Verspaner en aantoonbare werkervaring? Dan word je toegelaten tot deze opleiding. Niet het juiste diploma maar wel de motivatie, capaciteiten of vergelijkbare ervaring? Dan kun je een intakegesprek en toelatingstoets doen. Met een goed resultaat word je alsnog toegelaten, eventueel met een voorbereidingsjaar. Onze opleidingsadviseurs vertellen je hier graag meer over.

De begeleiding  en studiebelasting

Uiteraard krijg je bij Tetrix volop goede begeleiding. Om ervoor te zorgen dat jij binnen twee jaar jouw mbo-4 diploma haalt, staat er een professionele begeleider voor je klaar. Elke week heb je een klassikale bijeenkomst van 8 klokuren plus 4 klokuren voorbereiding. Daarnaast volg je 6 Modules van 40 klokuren en voer je 6 ALP-opdrachten uit, elk met een studiebelasting van circa 40 klokuren.

Inschrijven vóór 1 mei 2020!

De landelijk geldende aanmelddatum voor toekomstige studenten met toelatingsrecht is, in verband met het coronavirus, verschoven van 1 april 2020 naar 1 mei 2020. Wil je in augustus 2020 starten met een mbo-opleiding (BBL) bij Tetrix? Meld je dan voor 1 mei 2020 aan. Je bent dan, als je voldoet aan de toelatingseisen, zeker van een plek bij de opleiding en locatie van jouw keuze. Daarom is het mogelijk om vrijblijvend in te schrijven! Uitschrijven is te allen tijde mogelijk! BELANGRIJK! Er zijn ruim voldoende leerbedrijven die op zoek zijn naar JOU!

Twijfel je nog? 

Maak gebruik van onze HULPLIJNEN!  Onze opleidingsadviseurs staan paraat om al jouw vragen te beantwoorden. Zij kunnen je alles vertellen over de opleidingen, de locaties, de lesstof, bbl opleidingen, werken en leren, salaris en hoe je kunt inschrijven bij Tetrix Techniek! Neem contact op via de mail, bel of app op het mobiele nummer.