fbpx

Mika & Roel vertellen over hun leerwerkplek…..

bij Singeling te Wormerveer

Deze maand zijn we op bezoek bij Mika & Roel in Wormerveer. Zij vertellen ons meer over hun niveau 4 opleiding Constructie- en plaattechnoloog via Tetrix, het ROC van Amsterdam en hun leerbedrijf Singeling. Beide vonden ze dat ze nog niet uitgeleerd waren na het behalen van hun niveau 3 diploma tot Allround Constructiewerker. Waar ze naar toe willen groeien? Dat is een functienaam die ze bij Singeling ook nog niet bedacht hebben. Laurens Singeling (technisch directeur van Singeling) kan zijn geluk niet op met deze twee toppers. Ik ben heel blij met ze, we zullen goed moeten kijken welke functie we gaan opzetten voor deze jongens. Ik wil eigenlijk dat ze projecten van A tot Z gaan oppakken, dat  betekent: offerte uitbrengen, inkopen, tekenen maar ook uitvoeren in de productiehal... die functie bestaat nu nog niet..

Met wie hebben we het genoegen?

Deze maand spreken we met Mika & Roel,  zij volgen de niveau 4 opleiding tot Constructie- en plaattechnoloog. Beide komen we van het Trias VMBO in Krommenie en hebben daar de metaalklas gevolgd. Een vervolgopleiding bij Tetrix was dan ook een logische stap. De één ging echter naar Tetrix Heerhugowaard en de ander naar Zaandam.. Waarom? Dat weten ze zelf ook niet precies, het was een gevoelskwestie. Ze zijn dus begonnen met de opleiding Allround constructiewerker op niveau 3. Bij hun nieuwe leerbedrijf Singeling kregen ze echter de kans om door te leren op niveau 4 en die kans hebben ze met beide handen aangegrepen.

Wat voegt deze opleiding toe aan jullie kennis en vaardigheden?

We leren om verder te denken dan alleen een las te leggen bijvoorbeeld. Vanuit de theorie krijgen we naast de generieke vakken zoals engels, nederlands en wiskunde ook materialenleer. Daar leren ze bijvoorbeeld krachten berekenen en welke verschillende lastechnieken je kan toepassen.  Daardoor kijk ik nu wel heel anders naar een las dan dat ik dat vroeger deed. Daarnaast houden ze zich ook bezig met alle processen om de productie heen. Denk daarbij aan werkvoorbereiding: bijvoorbeeld tekening maken, inkopen, maar ook het optimaliseren van processen. Ook is het heel vet om met nieuwe technieken aan de slag te gaan!

Hoe kijken jullie naar nieuwe/moderne technologie binnen de constructie / plaatwerkindustrie en zie je dat terug binnen de opleiding?

Die nieuwe technieken houden het wel spannend en uitdagend natuurlijk. Het is leuk om nieuwe dingen te leren. Binnen de opleiding van Tetrix ben ik erg blij met het CNC kanten, aldus Mika. Ik heb nooit geweten dat je met een USB stick de kantbank een volledig programma kunt laten draaien. Ik ben blij dat ik dit kan leren bij Tetrix en ik hoop eigenlijk dat we dit ook kunnen toepassen bij Singeling. Zodat onze zaterdagploeg bijvoorbeeld ook programma's kunnen laten draaien met een USB. Roel voegt hier aan toe dat ze laatst ook een demo dag hebben gehad met een cobot.. om te kijken hoe we een cobot zouden kunnen toepassen in het productieproces. Zo blijven we lekker bezig met nieuwe ontwikkelingen!

Welke functie zouden jullie in de toekomst willen bekleden? 

Ik zou wel meer willen doen in de werkvoorbereiding, zegt Roel. Tot nu toe hebben de mannen veel uren gemaakt in de productiehal maar er is ook genoeg ruimte om ervaring op te doen in de werkvoorbereiding en daar zijn ze maar wat blij mee.. Mika & Roel zijn het met elkaar eens als het gaat om het feit dat ze juist ook actief willen blijven in de productiehal. Altijd maar de hele dag achter de computer zitten lijkt me niets, ik wil het wel kunnen combineren.

Stelling: Leiddinggeven of vakspecialist

Vakspecialist, zeggen ze allebei... we beproeven wel een kleine twijfel. Wie weet over een aantal jaar.

Voldoet deze opleiding aan de vraag binnen de behoefte van Singeling?

De niveau 4 opleiding voldoet zeker aan de vraag. De praktijkvaardigheden en kennis  hebben ze voornamelijk opgedaan tijdens de niveau 3 opleiding en nu krijgen ze te maken met werkvoorbereiding en het optimaliseren van processen. Dat is cruciaal voor ons bedrijf! Het is fijn dat ze al kennis hebben gemaakt met bepaalde onderwerpen voordat ze daar hier mee aan de slag gaan, bijvoorbeeld: CNC kanten, stuklijsten maken en lean werken.

In gesprek met Laurens Singeling (praktijkbegeleider van Mika & Roel & tevens Technisch Directeur)

Ga je anders om met een niveau 4 leerling t.o.v. een niveau 2 of 3 leerling?

Het grootste verschil zit hem in de begeleiding. Een niveau 2 leerling staat heel dicht op een collega en krijgt directe begeleiding.. een niveau 4 leerling daarentegen proberen we wat meer vrij te laten. Je probeert ze mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen en geeft ze kansen om nieuwe dingen te leren. Daarnaast is het dan aan hun zelf om aan de bel te trekken als ze tegen bepaalde zaken aanlopen.. Maar Mika & Roel hoor ik nooit hoor, dat loopt eigenlijk erg goed en ze zijn behoorlijk zelfstandig.

Welke mogelijkheden voor het bedrijf zie jij ontstaan voor deze twee heren?

We zijn van plan om een nieuwe allround functie te creëren voor Mika & RoelDoor de diverse en specifieke aanvragen die we krijgen moeten we terug naar allround functies in plaats van verschillende teams met seriematig werk. In de nieuwe functie zullen ze projecten van A tot Z gaan organiseren. Van het uitbrengen van de offerte tot aan het produceren en opleveren van het project. Daarnaast kennen Mika & Roel inmiddels alle afdelingen van het bedrijf, ze hebben overal meegedraaid. Daardoor verwacht ik dat zij in de toekomst verschillende problemen binnen de teams kunnen constateren om deze vervolgens op te lossen.

Over Singeling

Singeling is een dynamisch metaal bedrijf gevestigd in Wormerveer. Gefocust op maatwerk en gespecialiseerd in lastechniek. Zij hebben meer dan 80 jaar ervaring en zijn geheel gemoderniseerd van de administratie tot en met het machinepark. Het machine park is onder andere uitgerust met twee lasersnij- machines, kantbanken en een zee van diverse lasmachines en lastechnieken.