fbpx

Rick & Mike vertellen over hun leerwerkplek…..

bij DMI marinebedrijf te Den Helder

Dit schooljaar zijn Rick en Mike begonnen aan de opleiding School of Engineering niveau 4 bij Tetrix Techniek in Den Helder. Deze opleiding is gericht op het leerbedrijf DMI van de marine.  Ze krijgen bijvoorbeeld speciale vakken zoals besturings- en radartechniek, dat komt goed van pas bij DMI.  Rick heeft een aantal jaar gewerkt na het behalen van zijn VMBO-TL diploma aan het Zuiderzee College in Zaandam. Hij wil echter ook graag een beroeps diploma halen en heeft er daarom voor gekozen weer naar school te gaan. Mike heeft afgelopen jaar de HAVO afgerond aan het Lyceum aan Zee in Den Helder. Deze maand ging Opleidingsadviseur Irene Adriaanse op bezoek bij Rick en Mike tijdens de praktijkles van Dhr. Ruigrok op de Techniekcampus.

Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen?

"Ik wilde graag een technische opleiding gaan doen en deze unieke soort opleiding sprak mij aan, BOL en BBL", aldus Rick. Daarnaast wordt mijn opleiding door DMI betaald en dat is erg voordelig voor mij. Ik wil graag bij de marine maar of dit echt als militair is of als burgermedewerker weet ik nog niet. Voor nu ga ik eerst voor een burger traject, anders had ik voor een VEVA opleiding gekozen.  Na deze opleiding wil ik doorstromen naar het HBO. Misschien niet meteen, maar wel in de toekomst...". Mike heeft minder behoefte aan een HBO opleiding: "Ik zou dan nog 4 jaar theorie moeten volgen, ik ga liever de praktijk in! Mijn broer heeft de School of Engineering net afgerond en heeft er veel over verteld. De afwisseling van werken en leren sprak mij erg aan en de werkzaamheden die hij nu bij DMI uitvoert spreken mij ook aan. In deze opleiding zijn de eerste twee jaar BOL, dat is jammer maar wel logisch, je hebt de theorie toch nodig om het in de praktijk uit te kunnen voeren. Ik kijk nu al uit naar de laatste 2 jaar BBL".

Hoe zijn jullie bij Tetrix terecht gekomen?

"Via familie ben ik gewezen op deze specifieke opleiding. Tijdens de open dag heb ik veel informatie gehad over hoe het zit met de kosten, vergoedingen en salaris. Daarna heb ik ook nog een dagje meegelopen waarin Dhr. Ruigrok veel informatie heeft gegeven over de inhoud van de lessen, wat ga je wanneer leren, dus meer inzicht in wat je gaat doen. Dat beviel zo goed dat ik mij gelijk heb ingeschreven". Ook Mike vond de open dag erg belangrijk voor zijn keuze. "Ondanks dat mijn broer deze opleiding heeft gevolgd hoor je toch nieuwe dingen. Het gaf mij het laatste duwtje in de rug dat dit juiste keus voor mij was".

Waarom hebben jullie voor DMI als leerbedrijf gekozen?

"Er zijn heel veel mogelijkheden binnen de DMI", aldus Mike. Rick sluit zich hier bij aan; "het is een stabiel bedrijf, er zijn veel verschillende afdelingen en dus ook veel kansen voor de toekomst". "In de komende jaren gaan wij alle afdelingen leren kennen waardoor we aan het eind van de opleiding een keuze willen maken op welke afdeling we verder willen. Als daar dan plek is, hebben we gelijk een mooie baan".

Hoe hebben jullie de eerste praktijklessen van Dhr Ruigrok (Tetrix) ervaren?

Het zijn interessante lessen, je bent echt iets aan het doen. Zelf dingen uitzoeken, oplossingen bedenken, het is heel afwisselend met de theorie. Het is nu nog redelijk makkelijk maar dat zal  nog wel anders worden. "Wij krijgen van Dhr. Ruigrok een duidelijke uitleg over het traject wat we volgen. Wat er gedaan moet worden en wat er daarnaast nog meer kan aan verdieping. Als je klaar bent met je opdracht hoef je niet te niksen, er zijn altijd moeilijkere opdrachten. Dit initiatief ligt ook deels bij jezelf. Er is veel mogelijk. De een pakt dingen sneller op dan de ander en kan zelfstandiger aan het werk, dan is het fijn als je door kan gaan of een project op kan pakken".

Het is wel een verschil met de middelbare school, aldus de heren. "Ik moet echt even wennen aan de manier van werken en het lesgeven, je hebt soms een aantal uur achter elkaar dezelfde docent. Dat is echt wennen, maar gelukkig gaat het steeds beter". Rick heeft minder aanpassingsproblemen: "Alleen het schoolse ritme en het continue concentreren is weer even wennen, ik was door mijn werk al gewend aan langere dagen".