fbpx

Rick vertelt over zijn leerwerkplek…..

bij Vic Obdam Staalbouw

"Ik wil heel graag niveau 4 doen en wellicht daarna nog naar het HBO", aldus Rick Wijnstekers, tweedejaars Allround Constructiewerker bij Tetrix Techniek, Horizon College Heerhugowaard en zijn leerbedrijf Vic Obdam Staalbouw. Aan ambitie geen gebrek, hij heeft nog ruim 1,5 jaar te gaan in zijn niveau 3 opleiding maar kijkt al naar de toekomst. Ook praktijkbegeleider Bart Boukes heeft veel vertrouwen in Rick. "Het is zeker een doener maar hij wil wel graag het ‘waarom’ weten. Ik weet dat er meer in zit dan niveau 3 voor Rick". Vic Obdam Staalbouw is al jaren een goede partner van Tetrix, op dit moment lopen er maarliefst 4 Tetrix leerlingen in de werkplaats van Vic. Genoeg redenen voor opleidingsadviseur Lisa De Decker om eens langs te gaan bij Rick en zijn praktijkbegeleider Bart.

In gesprek met Rick Wijnstekers– Allround Constructiewerker

Vertel eens Rick, waar werk je en wat doen jullie precies? Ik werk bij Vic Obdam Staalbouw en we doen heel erg veel. We voorzien in het hele proces; lassen, monteren, knippen, zagen en spuiten. We maken veel grote staalconstructies voor de woning- en utiliteitsbouw, in nieuwbouw en bestaande bouw. Daarnaast hebben we ook projecten zoals hekwerken en balkons, dit gaat dan vaak in grote aantallen.

Je komt uit Alkmaar, hoe kom je bij Vic Obdam Staalbouw terecht? Via de open dag bij Tetrix Heerhugowaard. Daar was Vic Obdam Staalbouw ook aanwezig.Tijdens de open dag had ik een formulier ingevuld en later werd ik uitgenodigd voor een rondleiding bij Vic met een groepje geïnteresseerden. Dat is wel handig zodat je weet waar je voor kiest. Ik kreeg direct een beeld van wat ze daar doen en hoe de mensen met elkaar omgaan.

Heb je een mooie en recente klus gedaan waar je trots op bent? Ik heb heel veel klein los werk gedaan. Uiteindelijk wordt dit verwerkt in een groter staalproject, denk hierbij aan het AZ stadion. Even voor de goede orde; daar hebben we de ondersteuning voor de tribune delen gemaakt, niet de onderdelen voor het dak ;). Verder heb ik meegewerkt aan de liftschachten bij station Alkmaar Noord. De stations moesten toegankelijk worden gemaakt voor mindervaliden. Nu rijd ik er elke dag langs en zie ik de liftschachten die ik zelf heb gemaakt. Dat is wel tof om te zien.

Wat vertel je op een verjaardag, als iemand vraagt waarom het zo leuk is bij Vic Staalbouw? Het werk is heel afwisselend, je doet eigenlijk nooit twee keer hetzelfde. Daarnaast zijn collega’s voor mij heel belangrijk. Het voelt hier bij Vic als één grote familie, iedereen kent elkaar en je wordt overal bij betrokken. De sfeer is laagdrempelig en iedereen weet wat hem/haar te doen staat. Tot slot is er ook ruimte voor huiswerkbegeleiding. Verslagen worden eerst nagekeken en verbeterd voordat ze worden ingeleverd bij het ROC. Ook als er geleerd moet worden voor bijvoorbeeld lasexamens is Bart beschikbaar om me daarbij te helpen. Ik hoef hier gelukkig niet veel gebruik van te maken want het gaat heel goed op het ROC. Het is wel fijn om te weten dat die optie er is.

Ben je blij met je keuze voor een BBL+ opleiding via Tetrix en Vic Obdam Staalbouw? 

Ja, het is voordelig omdat je weet wat er in de praktijk gebeurt. Ik kan het direct toepassen en gebruiken. Ik heb nog wel meer ambities na het afronden van mijn niveau 3 opleiding. Ik wil heel graag niveau 4 doen en wellicht daarna nog naar het HBO. Wel vind ik het super belangrijk dat ik weet hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Dan kun je heel gericht de mensen op de werkvloer helpen, omdat je uit eigen ervaring weet wat er wel en niet mogelijk is.

In gesprek met Bart Boukes - Praktijkbegeleider Vic Obdam Staalbouw.

Wie ben je en wat doe je? Mijn naam is Bart Boukes en ik werk al 11,5 jaar bij Vic. Ik ben via via bij dit bedrijf terecht gekomen en intern doorgegroeid. Inmiddels ben ik praktijkopleider voor het 2e schooljaar en heb daarvoor ook een opleiding tot hybride docent gevolgd. Ik heb heel bewust gekozen om deze kant op te gaan, ik merkte dat ik toch wel toe was aan iets nieuws.

Waarom de keuze voor praktijkbegeleider? Ik merk dat ik het leuk vind om de huidige jongeren de goede kant op te duwen en ze de kneepjes van het vak bij te leren. Het zien groeien van de leerlingen dat vind ik mooi om te zien. We geven ze alle ruimte om het werk te oefenen en een echte vakman/vrouw te worden.

Hoe zijn eigenlijk je ervaringen met de BBL'ers van Tetrix? Over het merendeel ben ik zeer positief. Er kan altijd iemand tussen zitten die wat opstandiger is, maar dat heb je overal. Ik moet ze op het bedrijf natuurlijk nog veel dingen uitleggen, maar het is wel fijn dat ze de basisvaardigheden in huis hebben. Ze leren ook al lassen en dat is heel erg handig. We laten ze bij ons in de werkplaats eerst meekijken en meedraaien en daarna krijgen ze de vrijheid om het zelf te ontdekken.

Hoe gaat dat bij Rick? Met Rick gaat het erg goed. Zijn sterke punt is dat hij goed kan luisteren, dingen snel oppakt en erg zelfstandig is. Ik merk dat Rick ook heel graag de theorie achter dingen wil begrijpen. Het is zeker een doener maar hij wil wel graag het ‘waarom’ weten. Ik weet dat er meer in zit dan niveau 3 voor Rick. Een verbeterpunt voor hem is dat hij vaak om bevestiging vraagt, maar dat gaat nu steeds beter. Hij wordt steeds zekerder en heeft minder bevestiging nodig.

De gouden tip die ik aan andere praktijkbegeleiders kan geven is:

Je moet vooral rustig blijven uitleggen, geduld hebben en herhalen. Sommige foefjes moeten erin sluipen en dat komt door het vaak te doen. Ik merk ook dat als ik de theorie achter bepaalde dingen uitleg, de leerlingen beter snappen waarom handelingen op een bepaalde manier moeten gebeuren.