fbpx

Simon vertelt over zijn leerwerkplek…..

bij DMI - Marinebedrijf

Dit keer stellen we je voor aan Simon (16 jaar). Simon volgt vanaf september 2020 de opleiding Eerste Monteur Mechatronica (BBL)  via het ROC Kop van Noord-Holland en Tetrix Techniek. Met deze driejarige opleiding gaat hij voor een MBO niveau 3 diploma. Tijdens dit traject werkt hij vier dagen in de week bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI), een onderdeel van de Koninklijke Marine. Naast de theorie op het ROC en de extra praktijklessen bij Tetrix wordt hij begeleid door praktijkbegeleider Kees op zijn werk. Om nader kennis te maken met Simon en Kees hebben we ze een aantal vragen voorgelegd.

In gesprek met Simon - BBL leerling

Wat heb je dit schooljaar al geleerd? "Heel veel, in de eerste 10 weken heb ik aan een 3D printer gewerkt bij Tetrix, daarin heb ik alle basisvaardigheden geleerd die nodig zijn bij mijn leerbedrijf. Ik zit nu al 10 weken bij DMI, daarin heb ik veel praktische ervaring opgedaan, zo heb ik onder andere geleerd om met luchtdruk te werken".

Op welke afdeling werk je nu? "Ik werk nu aan onderzeeboten". Hoor ik dat goed? "Ja dat klopt, ik werk op de afdeling waar de onderzeeboten worden onderhouden". Een recente klus was het verhelpen van lekkages in de ballasttanks. Wat zijn ballasttanks Simon? "Die zorgen voor de balans in een onderzeeboot, zodat de onderzeeboot kan zakken naar de bodem. Deze lekkage is nu verholpen. Ik moest de onderdelen uit elkaar halen en onderzoeken waar de lekken zaten. We hebben dat onderzocht door af te persen met water. In totaal hebben we drie lekkages gerepareerd". Het is wel erg krap hoor in zo’n onderzeeboot!

Wat vind je het leukste aan je opleiding? "De diversiteit in deze opleiding vind ik het leukste. Je komt telkens weer wat anders tegen, de ene keer wat vervangen en de andere keer iets repareren. Qua vakken vind ik elektrotechniek erg leuk, maar werktuigbouw spreekt mij ook aan, gelukkig kan je hier alle kanten op!"

Ben je blij dat je voor BBL+ hebt gekozen?

"Ja het is ideaal! Je doet gelijk heel veel werkervaring op en je leert een bedrijf echt kennen. Wat ook lekker is, je krijgt direct salaris, dat krijg je niet met BOL. Ik weet zeker dat ik nu geen studieschuld ga opbouwen".

In gesprek met Kees - praktijkbegeleider bij de marine (DMI).

"Simon is een rustige leerling. Simon kwam 10 weken geleden erg onzeker over, hij dacht dat hij tekort zou komen. Niet zo'n hele gekke gedachte want hij heeft namelijk geen basis of ervaring in de techniek c.q. metaal. Bij DMI is dat lang niet altijd nodig, met de juiste instelling en opleiding valt er veel te bereiken! Ik vind dat Simon grote sprongen heeft gemaakt. Hij is erg leergierig en stelt de juiste vragen waar nodig. Op de verschillende afdelingen waar Simon bij DMI heeft gewerkt zijn ze zeer tevreden over Simon. Hij leert makkelijk en zijn verslag voor het ROC ziet er goed uit. Hij had zijn verslag ook in een keer goed".

"Ik vind dat Simon in het zonnetje moet worden gezet omdat hij de grootste sprongen heeft gemaakt in zijn groep".