fbpx

Vakkanjer aan de slag voor het Rode Kruis

Vier studenten van Tetrix Techniekopleidingen die een mbo-2 of -3 opleiding metaalbewerken of mechatronica volgen, gaan de komende maanden aan de slag voor het Rode Kruis. Als Vakkanjer Navigator bedenken en bouwen ze met toestemming van hun leerbedrijf een Rescue Unit voor Noodhulpteams die door heel Nederland actief zijn. Vrijdag 10 februari is de kick-off in Amersfoort. Twee leerlingen, Jesper Ekelmans (eerste monteur mechatronica) en Cor Ligthart (monteur mechatronica) worden opgeleid bij Tetrix in Heerhugowaard, Johan Angeenbrug (constructiewerker) en Danny Nagtzaam (allround constructiewerker) zijn in opleiding bij Tetrix in Zaandam. Onder supervisie van Techniekopleider Theo Kraaij, zullen de nu al Tetrix-Vakkanjers begeleid worden naar het landelijke eindevent in juni 2017.

Vakkanjers heeft elk jaar een andere opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nederlandse Rode Kruis. Met 30.000 vrijwilligers en 400 beroepskrachten in Nederland biedt Het Rode Kruis hulp aan mensen in nood: in conflictgebieden, na rampen en in eigen land. Noodhulpcoördinator Murvin Chan legt uit hoe de deelnemers de noodhulpteams kunnen helpen.  “Stel je eens voor dat je op een festival staat,” zegt Murvin. “En er breekt een noodweer uit of er is een andere calamiteit. Dan moeten wij als hulpverleners zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Hoe sneller we zijn, hoe meer slachtoffers we kunnen helpen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we goed vindbaar moeten zijn voor slachtoffers. Dat we beschikken over goede watervoorzieningen om bijvoorbeeld wonden schoon te maken. En dat we onze spullen zo snel mogelijk van A naar B kunnen transporteren.” De Vakkanjer Navigators maken een complete Rescue Unit die de hulpverleners (bijna 1.000 vrijwilligers, verdeeld over 25 Noodhulpteams) razendsnel uit de bus kunnen halen en direct kunnen inzetten. Er doen in totaal tien teams mee aan Vakkanjer Navigator, afkomstig van Tetrix Techniekopleidingen (Heerhugowaard/Zaandam), Alfa College (Hoogeveen), ROC Mondriaan (Delft), Summa College (Eindhoven) en Rijn IJssel College (Arnhem). De beste ideeën en producten zijn te zien tijdens het landelijke eindevent in de zomer van 2017.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Ontdek Vakkanjers op www.vakkanjers.nl