fbpx

Yanniek vertelt over haar leerwerkplek…..

bij Tol Plaatwerk in Volendam

Vrouwen in de techniek. Wij hebben ze! Deze maand ging Opleidingsadviseur Lisa De Decker op bezoek bij de 18-jarige Yanniek en haar leerbedrijf. Ruim een jaar geleden wist ze nog met twee klasgenoten van SG de Triade de MetaalTalentwedstrijd bij Tetrix te winnen. Inmiddels volgt ze de BBL+ opleiding Constructiewerker via Tetrix Techniek en het Horizon College in Heerhugowaard. Ze heeft vanaf augustus 2020 een leer/werk contract bij Tol Plaatwerk in Volendam. Met haar technische achtergrond op het VMBO bij SG de Triade in Edam, zit ze hier helemaal op haar plek.

Tol Plaatwerk is gespecialiseerd in het vervaardigen van meubilair voor o.a. controlekamers, de maritieme sector en luchtvaart. Daarnaast is iedere vraag op het gebied van plaatwerk voor hen realiseerbaar door een modern machinepark en meer dan 70 jaar ervaring!

Lisa in gesprek met Yanniek

Welke werkzaamheden voer je uit bij Tol?

"Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit lassen in de lashal, afbramen, slijpen, zagen en pennen/lasmoeren op platen bevestigen. Ik doe nu nog veel afwisselende werkzaamheden met de hand, in de toekomst ga ik ook leren om verschillende machines te gebruiken!"

Hoe ben je terecht gekomen bij Tol Plaatwerk? 

"Ik heb in het tweede leerjaar van de middelbare school gekozen voor het PIE-profiel  (Produceren, Installeren en Energie). Voor dit profiel heb ik in het vierde leerjaar een week stage gelopen bij Tol. Dit was zo leuk, dat ik een opleiding ben gaan zoeken die bij de werkzaamheden van Tol aansluit. Daarom mocht ik in de zomer terugkomen en ben ik gestart met de opleiding Constructiewerker".

Wat is er zo fijn aan werken bij Tol?

"Iedereen is hier super behulpzaam. Ik vraag het liever een paar keer dan dat ik het perongeluk verkeerd doe. Iedereen is super gezellig en het voelt hier echt als een team, we moeten het met zijn allen doen!"

Yanniek met haar directe collega op de foto.

In gesprek met Johan - Directeur en Praktijkbegeleider

Vertel Johan, hoe ben je naast directeur ook praktijkbegeleider geworden? 

"Ik ben inmiddels al 20 jaar praktijkbegeleider. Dat is zo ontstaan omdat er destijds een grote groep personeel uit dienst ging waardoor er toen een groepje van 10 jongeren is aangenomen. Deze jongeren hadden natuurlijk begeleiding nodig en dat heb ik toen opgepakt. Op dit moment doe ik voornamelijk het papieren deel van de begeleiding, dus mee naar voortgangsgesprekken of als er iets is met huiswerk".

Wat vind je van de BBL leerlingen die o.a. via Tetrix worden opgeleid?

"Het zijn goede leerlingen, ze willen graag en dat is erg fijn om mee te werken. We vinden het prettig dat Tetrix zich inzet om leerlingen daadwerkelijk binnen te houden. Tetrix biedt een schoolse omgeving waarin ze leren om met leeftijdsgenoten in de praktijk bezig te zijn. In de toekomst willen we dan ook blijven opleiden met Tetrix zodat het persooneelsbestand up-to-date blijft".

Heb je na het eerste jaar al tops en tips voor Yanniek? 

"De top van Yanniek is dat ze erg gemotiveerd en proactief te werk gaat. Daarnaast zouden we graag zien dat ze nóg meer van zichzelf laat zien, soms is ze nog een beetje timide".

Heb je een gouden tip voor andere praktijkbegeleiders om er een succes van te maken?

"Zorg ervoor dat er duidelijke instructies worden gegeven aan de directe collega's van een nieuwe leerling. De leerling zal er uiteindelijk voor zorgen dat de werkdruk minder zwaar wordt als de leerling goed wordt opgeleid. Je moet het samen doen en betrokkenheid creëren binnen de hele organisatie. Het is noodzaak om iedereen te laten inzien dat het enorm belangrijk is om nieuwe mensen op te leiden!"

Bekijk hier alle succesverhalen!