Mechatronica

Een mechatronicus. Zo mag je jezelf noemen als je opgeleid bent in de mechatronica. Je beperkt je dan niet tot één vakgebied, maar bent van meerdere markten thuis. Je kent de fijne kneepjes uit de werktuigbouw, zoals lassen, stellen en monteren. Maar ook besturings-, meet- , regel- en elektrotechniek behoren tot jouw skills. Met al deze vakken kun je zowel theoretisch als praktisch overweg. Van tekening lezen tot sleutelen: een mechatronicus kan het allemaal. Dat maakt je een hele aantrekkelijke werknemer, bijvoorbeeld in de machine-industrie en apparatenbouw. Ze staan om je te springen! Veel bedrijven willen dan ook graag investeren in jouw opleiding.

Wat kun je met Mechatronica

  • Werktuigbouw, zoals lassen, stellen en monteren
  • Besturings-, meet- , regel- en elektrotechniek
  • Zowel praktisch als theoretisch

Opleidingen

Monteur Mechatronica

niveau2

Eerste Monteur Mechatronica

niveau3

Technicus Mechatronica Systemen

niveau4

Technicus Mechatronica Systemen (doorstroom)

niveau4

Wat doet een mechatronicus precies?

We kunnen vandaag de dag niet meer zonder apparaten die zwaar werk lichter maken of zelfs uit handen nemen. En die apparaten worden steeds intelligenter, beter, makkelijker en efficiënter. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparatuur, aan melkmachines, lasrobots, sorteermachines en liften. Of aan apparatuur in de zorg, agrocultuur en de industriële automatisering. Inderdaad, mechatronica is niet meer weg te denken. En mechatronici dus ook niet.

Waar werkt een mechatronicus?

Je komt mechatronici tegen in de machinebouw en industriële automatisering bijvoorbeeld. Daar regelen ze machines in, houden ze zich bezig met de software, de bedrading, stroom, weerstanden en condensatoren. Als monteur mechatronica werk je nauw samen met je klant aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. Het is dus belangrijk dat je goed begrijpt wat de wensen van je klant zijn. Vaak werk je dan ook op de locatie van de klant. Maar je kunt ook in je eigen werkplaats een machine bouwen, afstellen, inregelen of repareren.

Altijd up to date met Tetrix

Het zal vast geen nieuws zijn: machines worden steeds complexer. Daarom is het belangrijk dat een opleiding Mechatronica up to date is. En blijft. Tetrix werkt intensief samen met toonaangevende bedrijven in de branche. Zo weten we zeker dat onze leerlingen direct op de hoogte zijn (en blijven) van de nieuwste kennis en innovaties.