fbpx

Met vlag en wimpel geslaagd voor de Cursus Werk voorbereiding

Jacco is één van de acht (geslaagde) deelnemers van de Cursus Werkvoorbereiding/ projectleiderschap. Op donderdag 30 maart 2023 mochten wij hem verassen met zijn NLQF (niveau 4) diploma Werkvoorbereiding, een bloemetje en gebak. De 23-jarige Jacco heeft de cursus afgerond met een gemiddeld cijfer 8.7 en was daarmee de meest succesvolle deelnemer van de cursus. Reden genoeg om eens een bezoekje te brengen bij zijn bedrijf ABI in Haarlem.

Jacco begon zijn nog jonge carrière na het behalen van een opleiding Elektrotechniek op de assemblage afdeling bij ABI in Haarlem en werkte hier met veel plezier aan het monteren van onderdelen en het assembleren van producten. Al snel zien ze bij ABI voldoende potentie bij Jacco om door te groeien binnen het bedrijf. Daarom hebben ze hem kennis op laten doen bij verschillende afdelingen zoals logistiek, planning en engineering om vervolgens een rol als werkvoorbereider in te gaan vullen.

ABI heeft aandacht voor interne doorgroei- en opleidingsmogelijkheden
Om de overstap naar de werkvoorbereiding te kunnen maken, moest Jacco echter wel zijn kennis en vaardigheden op dit gebied verbeteren. ABI heeft hem de mogelijkheid geboden om een cursus werkvoorbereiding te volgen via Tetrix Techniek, om zichzelf goed door te kunnen ontwikkelen in zijn nieuwe rol. “Jacco heeft deze stap echt zelf verdiend”, aldus Martin Kruithof (Operations Manager bij ABI).

Praktijkopdracht uit de cursus leidt tot (toekomstige) verbetering in het productieproces
Tijdens de cursus gaan deelnemers aan de slag met een Actief Leer Project (ALP). De opdracht is om een project op te pakken binnen het bedrijf van de deelnemer. Jacco heeft de planning van de verspaning onder de loop genomen. Het blijkt dat de productietijden die zijn gekoppeld aan de te maken artikelen niet altijd kloppen waardoor de planning uit loopt. Om tot de juiste productietijden te komen worden er nu structureel tijden geklokt en bijgehouden zodat er in de toekomst beter en strakker gepland kan worden. “Ik vind dat het project goed is verlopen. De productieplanning wordt vaker gehaald doordat er diverse verbeteringen zijn doorgevoerd. Doordat de tijden zijn verbetert kunnen we nu reëler plannen”, aldus Jacco.

Leermomenten uit de cursus
Het was fijn om de cursus te volgen met meerdere deelnemers uit de industrie. “Je hoort dan ook hoe de processen bij andere bedrijven worden uitgevoerd en daar kan je veel van leren. De kennis van opleider Dennis en de gastsprekers hebben mij goede inzichten gegeven in de mogelijkheden binnen het vak”.

Het volgen van de cursus was niet altijd makkelijk geeft Jacco aan, “omdat het een avondcursus is kost het wel meer tijd en energie om de cursus te voltooien”. Mede door de juiste ondersteuning van zijn bedrijf bleef hij gemotiveerd en zag de cursus als een investering in zijn toekomst.

Kortom, Jacco heeft met doorzettingsvermogen en het volgen van een cursus zijn carrière naar een hoger niveau getild. Hij is van de assemblage afdeling doorgegroeid naar de werkvoorbereiding en heeft hier zijn plek gevonden. Een inspirerend voorbeeld van hoe je door zelfontwikkeling en ambitie verder kunt groeien binnen je carrière.

Het volgende startmoment van de Cursus Werkvoorbereiding (Projectleiderschap) is September 2023.

ABI Haarlem
ABI is een specialist op het gebied van aandrijftechniek, motion control en robotics. Sinds de oprichting in 1922 bouwt ABI op alle fronten verder aan kennis en vakmanschap. En met succes: als echt familiebedrijf zet inmiddels de vierde generatie De Bie deze lijn volop door. In 2021 is ABI verhuisd naar een prachtig state-of-the-art bedrijfspand met een oppervlakte van 7.000 m2.

Om de kennis en vakmanschap in de toekomst te borgen heeft ABI veel aandacht voor het werven en scouten van nieuw talent. Zo zijn er op verschillende afdelingen meerdere stagiairs te vinden die later terugkomen voor een leer-werkplek of baan.