\\.Vakrichtingen: Metaalbewerking

\\.Metaalbewerking

Geen wereld zonder de metaalbewerker

Als metaalbewerker werk je in de metaalproductenindustrie. Je kan bijvoorbeeld aan de slag bij een machinebouw-, constructie- of plaatwerkbedrijf. Je werkt in de fabriek of op locatie.

Metaalbewerking is een onmisbaar vakgebied. Zonder metaalbewerkers geen fraaie voetbalstadions en sportcomplexen meer, geen mooie bedrijfspanden en kantoren, geen jachten en transportschepen. En dan noemen we nog maar een heel klein deel van alles wat er niet zou zijn. Metaalbewerkers zijn dus onmisbaar in onze maatschappij.

Metaalbewerking is een beroep waar technologische ontwikkelingen een belangrijke rol spelen. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer aluminium gebruikt omdat het een lichter materiaal is. De verwerking daarvan, in combinatie met staal, vraagt van de metaalbewerker nieuwe bewerkingsmethoden en verbindingstechnieken. Ook is er steeds meer aandacht voor het werken volgens handboeken en bestekken (plannen waarin het ontwerp precies staat beschreven).

Wat leer je binnen metaalbewerking?

Zagen, boren, buigen, lassen, verbinden en bewerken van metaal is een onmisbaar onderdeel van het bouwproces. Maar ook het aanleggen van bijvoorbeeld pijpleidingen in de chemische industrie behoort tot het werkterrein van de metaalbewerker. En komt dus terug binnen het vakgebied metaalbewerking. Binnen de vakrichting metaalbewerken zijn er veel keuzedelen die je kunt volgen. Je kiest altijd in overleg met het leerbedrijf waar je werkt. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren in lassen door op verschillende niveaus en richtingen NIL-diploma’s te behalen. Maar je kunt je ook verbreden door bijvoorbeeld een keuzedeel elektrotechniek of verspanen te volgen.

Het komt voor dat je samenwerkt met enkele collega’s om verschillende delen tot één geheel te maken. Je doet overwegend hetzelfde als wanneer je zelfstandig werkt. Maar met als verschil dat je samenwerkt en bij het verbinden wat andere technieken gebruikt, zoals persen en klinken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, maar legt wel verantwoording af aan, en overlegt met, je leidinggevende. Daarnaast let je bij alles wat je doet op de veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, veiligheidshandschoenen of draagt beschermende kleding.

Studenten nemen je mee in leerbedrijf KOKS Group

\\.Opleidingen in Metaalbewerking

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: