Metaalbewerking

Zonder metaalbewerkers zijn we nergens

Je staat er vast nooit bij stil, maar je kunt geen dag zonder metaalbewerkers. Zonder hen moest je altijd te voet. Er zouden geen auto’s zijn, geen fietsen, geen treinen. Geen voetbalstadions. Geen bedrijfspanden, geen jachten. Kijk maar ‘ns om je heen: hoe zou jouw leven eruit zien zonder metaal?

Wat kun je met Metaalbewerking

  • Breed vakgebied
  • Machinebouw, constructie, plaatwerken
  • Technologische ontwikkelingen

Opleidingen

Basislasser

niveau2

Constructiewerker

niveau2

Allround Constructiewerker

niveau3

Constructie- en plaattechnoloog

niveau4 (doorstroom)

Veiligheid voorop

Je snapt dan ook meteen dat de metaalbewerking een breed vakgebied is. Denk aan machinebouw-, constructie of plaatwerkbedrijven. Aan werken in de fabriek. Of juist op locatie. Er is werk in vele soorten en maten. Soms werk je alleen. Soms juist samen met collega’s. Je overlegt met je leidinggevende, maar bent ook zelf verantwoordelijk voor je eigen werk. Én ook voor je eigen veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, draagt beschermende kleding en handschoenen.

En het blijft leuk

Technologische ontwikkelingen spelen een grote rol in de metaalbewerking. Zo is er steeds meer aandacht voor het werken volgens handboeken. En wordt er bijvoorbeeld meer en meer aluminium gebruikt. Dat vraagt om nieuwe bewerkingsmethoden en -technieken. Ja, het vak is altijd in beweging. Zo blijft het uitdagend. En leuk!

Metaalbewerking. Wat leer je dan?

Natuurlijk, je leert zagen, boren, buigen, lassen, verbinden en bewerken van metaal. Maar dat is nog maar het begin. Er zijn heel veel keuzedelen die je kunt volgen. En specialisaties die je –in overleg met jouw leerbedrijf- kunt kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanleggen van pijpleidingen in de chemische industrie? Of van lassen? En elektrotechniek? Jij bepaalt zelf waar je goed in wordt!